10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCladirile - pericol public pentru doljeni

Cladirile – pericol public pentru doljeni

Sub dictonul „Paza buna trece primejdia rea“, autoritatile doljene au trecut la identificarea cladirilor cu risc de prabusire in caz de cutremur. Dupa ce guvernul a cerut situatia imobilelor care trebuie consolidate si costurile la care se ridica aceste lucrari, mai-marii judetului au solicitat autoritatilor listele cu cladirile aflate pe punctul de a se prabusi. „Guvernul trebuie sa stie ce fonduri trebuie sa aloce pentru imobilele cu risc ridicat de seismicitate din Dolj, iar autoritatile locale si directiile judetene care au in subordine institutii ce functioneaza in asemenea imobile trebuie sa inventarieze toate cladirile care sunt un pericol pentru cetateni“, a explicat subprefectul de Dolj, Ionel Ciobotea. Conform notei trimise de guvern, imobilele cu risc sunt impartite in trei categorii – din prima clasa fac parte cladirile in care functioneaza institutii publice, considerate de importanta vitala pentru societate, a caror functionalitate in timpul si imediat dupa cutremur trebuie sa se asigure integral. In a doua categorie intra cladirile considerate de importanta deosebita, cum ar fi scolile si cele care adapostesc un numar mare de persoane, iar din ultima clasa fac parte cladirile de importanta normala, adica imobilele de locuit.


Mii de miliarde pentru consolidarea monumentelor istorice


Din primele situatii primite de autoritatile judetene, majoritatea cladirilor din judet sunt si neexpertizate, si cu risc ridicat de prabusire. Astfel, din cele 251 de scoli, doar 123 au fost expertizate, 72 au fost pâna acum consolidate si 37 sunt in curs de consolidare. Pentru celelalte imobile in care functioneaza scoli, guvernul va trebui aloce pentru consolidarea lor aproximativ 870 de milioane. Nici in cladirile monumente istorice doljeanul de rând nu se poate simti in siguranta in caz de cutremur, deoarece din cele 369 de imobile doar 22 au fost consolidate, iar costurile pentru consolidarea celorlalte 347 depasesc doua mii de miliarde de lei. Marcel Berendei, arhitect in cadrul Sectiei de monumente istorice de la Directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national, a declarat ca o parte din fondurile pentru consolidarea acestor monumente ar trebui asigurate de comunitatile locale. „Printre aceste monumente sunt foarte multe biserici la care nu s-au facut in decursul anilor decât mici restaurari, iar acestea trebuie consolidate pentru ca zilnic publicul are acces aici. Si comunitatile trebuie sa se implice in rezolvarea acestei probleme si sa strânga fonduri. Iar in cazul caselor-monument, costurile consolidarii ar trebui sa le suporte proprietarii“, a precizat Berendei.


Primaria Craiova, expertizata si abandonata


Printre cladirile monumente istorice care necesita consolidare se afla si Primaria Craiova. Aceasta a fost expertizata in urma cu doi ani, iar expertiza a fost inaintata Comisiei Nationale de Monumente din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. Comisia regionala a monumentelor istorice nu a primit nici un raspuns pâna acum din partea ministerului. Alta institutie care a prezentat lista cu imobilele in pericol de prabusire este si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ, care solicita guvernului 190 de miliarde de lei pentru consolidarea Casei Albe si a unor blocuri care au fost deja expertizate. Autoritatile judetene asteapta ca Directia de Sanatate Publica sa-si inventarieze imobilele, la fel ca si celelalte 111 localitati doljene, pentru a putea trimite la Bucuresti numarul de imobile care trebuie consolidate si costul total al acestor lucrari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS