10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoala din Petrosani, modernizata cu banii Bancii Mondiale

Scoala din Petrosani, modernizata cu banii Bancii Mondiale

Scoala generala nr. 2 din Petrosani a fost reamenajata in totalitate cu bani de la Banca Mondiala, dupa ce reprezentantii administratiei publice locale impreuna cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean au discutat conditiile de principiu pentru incheierea acordului. Cei peste 200 de elevi care vor incepe pe 15 septembrie scoala au ocazia sa paseasca intr-o cladire reparata, cu sistem de incalzire modern, pentru ca sobele de teracota au fost inlocuite cu o instalatie de termoficare, si in sali de clasa cu mobilier nou si parchet. Investitia este o premiera pentru copiii care invata in cartierul Colonie – unul dintre cele mai sarace din Petrosani si, imediat dupa ce s-au facut reparatiile, numarul elevilor inscrisi la cursuri a crescut.


Invatamânt printre gunoaie si animale


Scoala generala nr. 2 din cartierul Colonie al municipiului Petrosani are o vechime de peste 50 de ani, iar in ultimii ani ajunsese o ruina, printre care puteau fi zarite animalele domestice ale localnicilor. Incalzirea se facea cu sobe din teracota, care, conform conducerii acestei institutii de invatamânt, au fost ani la rând doar cârpite si din acest motiv scoala nu a primit nici avizul sanitar de functionare. Aici orele de educatie fizica se desfasurau printre capre, cai, vaci, dar copiii se obisnuisera deja. „Acum avem o scoala moderna, unde copiii vor fi altfel primiti. Suntem, in sfârsit, in masura sa vorbim despre un invatamânt modern la noi in cartier, pentru elevii care an de an au avut de suferit din cauza conditiilor precare“, a spus Elena Mârza, directoarea Scolii generale nr. 2 din Petrosani.


Constructie si mobilier de ultima ora


Mobilierul a fost inlocuit cu unul de ultima generatie, aici exista acum un laborator de informatica dotat corespunzator, iar incinta ar putea fi delimitata de un gard nou, daca autoritatile locale vor aproba investitia. „Ne vom ocupa si de amenajarea acestui gard, pentru ca este de datoria noastra sa alocam fonduri pentru acesta. Este in plan sa facem acea imprejmuire si in curând vor incepe amenajarile“, a spus Carol Schreter, primarul municipiului Petrosani. Constructia gardului este absolut necesara deoarece fara imprejmuire elevii nu pot fi controlati, iar absenteismul este una dintre problemele cu care se confrunta cel mai des cadrele didactice. Banii necesari reamenajarii in totalitate a scolii au fost alocati de Banca Mondiala, in urma unei analize care a avut ca scop identificarea unitatilor de invatamânt cu grave deficiente, iar lucrarile au demarat inca din anul scolar trecut.


Tot la capitolul realizari, Scoala generala nr. 2 din Petrosani a bifat, pentru prima data in ultimii ani, obtinerea unui post de paza in zona institutiei, lucru privit ca o realizare pentru un cartier cu mari probleme sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS