16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDictatura manelelor (astazi la Craiova)

Dictatura manelelor (astazi la Craiova)

De mai bine de zece ani, un „gen“ nou s-a facut auzit in muzica româneasca – manelele. Aparuta pe un teren secat intâi de coralele „conducatorului iubit“, iar apoi destul de saturat de folk, rock – stiluri care pareau sfoiegite de mult pentru generatia „proaspata“ de tineri intorsi din Occident cu teschereaua plina – maneaua a prins incredibil de repede.


Pe melodii „imprumutate“ de la prietenii sârbi, turci ori arabi, s-au confectionat versuri care sa miste inimile impietrite de pribegie. Nevasta, amanta, copiii – legitimi sau nu – prietenii, dusmanii, banii si valoarea, toate au fost puse cu maiestrie pe note muzicale care au facut sa freamate buricele pustoaicelor! Succes rasunator! Adrian Copilu’ Minune – devenit Adi de Vito, Adrian Minune – a câstigat audienta mai mare decât toate zburatoarele Phoenix din lume! Discotecile, barurile, terasele, cluburile – ca s-au facut si din alea, desigur! – resturantele de o stea sau cinci din tarisoara noastra mica si de peste hotarele ei si-au dat boxele la maximum: Costi Ionita, Adi si Guta, regi si imparati neincoronati, Adi de la Vâlcea, Carmen Serban, Florin Salam si altii, nenumarati, au pus monopol pe decibeli. S-au lansat hituri, s-au scos pe piata „tinute“ specifice, s-a inventat un limbaj propriu manelistilor. S-a instaurat o moda!


Ooooooof, viata mea…


Cât de bine au primit adversarii aceasta noua „dictatura“? Este suficient sa aducem aminte vorbele „cavalerului limbii române“, George Pruteanu, care, in nenumaratele sale interventii in presa scrisa si televiziune, reusea sa fie de cele mai multe ori mai agresiv decât manelistii insisi. „Mucegaiul societatii“, „scursura“, „boala“, „muzica primitiva, de prost gust“ – sunt doar câteva dintre calificativele pe care lingvistul le-a adresat cu asprime manelistilor din toata tara. In aceeasi tonalitate, specialistii au incercat sa interzica manelele, solicitând chiar o lege aprobata in parlament sau o ordonanta guvernamentala. Fara succes! Manelele cu interpretii lor cu tot au ignorat toata tevatura, zâmbind tacticos din spatele ghiulurilor, al camasilor de matase si al limuzinelor. Si-au facut treaba in continuare, sfidând cu versul lor dusmanii, proclamând domnia banilor, valorii, smecherilor. Astazi, o tara intreaga asculta manele. In taxi, la restaurant, in magazine, pe strada. O nunta nu mai este nunta fara „Ooooooof, viata mea!“. Un chef nici nu mai poate fi conceput fara Guta si Salam! Pâna si imnul a fost „desteptat“ cu o linie melodica manelista! Se cânta, se asculta, se vinde in draci! Maneaua este o moda, un stil de viata care câstiga tot mai mult teren.


Craiova este doar unul dintre toate celelalte orase care au imbratisat aceasta „cultura“. Red Club, Zanzibar, Twin Peaks’, Fiesta sunt numai câteva dintre locurile in care manelistii craioveni isi aduc femeile sa le incerce valoarea. Lor le plac. Celorlalti, care nu gusta genul, nu le ramâne decât sa inghita in sec si sa-si caute locuri in care manelele nu au loc in calculator. Locuri care, de altfel, risca sa dispara… Ooooooof, viata mea!


„Tu esti playboy la femei“


Versuri: Carmen Serban


Doamne, ce amant mai am,


Ca-n revista Nekerman,


Femeile toate-l vor,


La ele in dormitor.


 


Ref.: Vrei, vrei sa ma iei,


Ia-ma, du-ma unde vrei


Te las sa imi faci ce vrei


Ca esti playboi la femei, ooo.


 


Esti frumos, provocator,


Ispita femeilor,


Sunt cu ochii-n patru intruna


Sa nu mi te ia vreuna.


 


Ref.: Vrei, vrei sa ma iei,


Ia-ma, du-ma unde vrei,


Te las sa-mi faci ce vrei,


Ca esti playboy la femei, ooo.


 


Din casa, când pleci nervos,


Esti al naibii de frumos,


Ai femei daca le chemi,


Jur ca iti fac un harem.


 


Ref.: Vrei, vrei…


 


Parfumul tau, privirea ta,


Ma-nnebunesc, iubirea mea,


Sunt topita dupa tine,


Dar nu pot sa spun la lume.


 


Ref.: Vrei…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII