16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutoritatile, spectatoare pe piata grâului

Autoritatile, spectatoare pe piata grâului

UE impune statului român un pret de achizitie de 101,31 euro pe tona de grâu, sub nivelul actual al pietei. Mare parte din productie se vinde ca furaj, cu 2.000 – 2.500 de lei vechi pe kilogram.


Statul nu va interveni in acest an pentru a regla piata grâului, au informat responsabilii din cadrul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Acestia si-au motivat decizia prin aceea ca pretul de achizitie pe care ar trebui sa-l plateasca statul ar fi stabilit de UE si nu s-ar ridica peste cel al pietei interne. In plus, statul ar avea destule rezerve din 2005, când s-a inregistrat o productie de 7,2 milioane de tone. „Anul acesta, statul nu va interveni pentru reglarea pietei. Suntem obligati sa cumparam tona de grâu la pretul de 101,31 euro, asa cum este in UE.


Pretul nu este peste cel al pietei interne la momentul actual, asa ca nu are rost sa intervenim“, a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj. Pretul UE inseamna circa 3.600 de lei vechi pe kilogram, asa cum se vinde grâul la ora actuala. Pentru ca interventia pe piata sa fie eficienta, ar trebui ca statul sa ofere pentru kilogramul de grâu un pret mai mare decât cel existent pe piata. Totusi, pentru 2006, pretul de referinta calculat de guvern este de 4.500 de lei vechi pentru un kilogram de grâu. Cu toate acestea, statul nu ar fi obligat sa plateasca acest pret. „Pretul de referinta este o calculatie, care include cheltuielile cu infiintarea si recoltarea culturii, la care se adauga un minim de profit de 10%. Statul insa poate sa cumpere la orice pret“, a explicat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Mai mult daraua decât ocaua


Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor Agricoli din Dolj, Constantin Iancu, calitatea slaba a productiei din acest an este inca un motiv pentru care statul nu intervine pe piata. „Productia realizata in acest an, in mare parte, nu se incadreaza in standardele de calitate pentru panificatie, asa ca se vinde pentru furaj. Pentru a cumpara grâul panificabil, statul impune si standarde de calitate. Asa ca s-a hotarât sa se lase piata libera. La ora actuala, grâul pentru panificatie se vinde cu 3.800 de lei pe kilogram, iar cel pentru furaj dus in siloz – cu 2.500 de lei pe kilogram. Daca il vinzi din poarta casei, fara sa-l transporti, primesti 2.000 de lei pe kilogram“, a spus Iancu.


Conform estimarilor, circa 150.000 de tone de grâu din productia 2006 risca sa ramâna in hambarele doljenilor, din cauza preturilor scazute de pe piata. In Dolj, productia totala a fost de peste 400.000 de tone, aproape dublu fata de necesitatile judetului, in timp ce la nivel national aceasta a fost de 5,4 milioane de tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS