21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu va casatoriti cu femeile de cariera

Nu va casatoriti cu femeile de cariera

Daca prestigioasa publicatie Forbes a ales ca la una dintre rubricile sale sa lanseze un semnal catre domni, poate ar fi cazul sa luam lucrurile in serios. In opinia jurnalistilor, barbatii ar face mai bine sa isi ia gândul de la o casnicie fericita alaturi de o femeie preocupata de cariera.


Mai exact spus, este vorba de o doamna cu studii inalte (absoventa de facultate sau cu diplome similare), care munceste mai mult de 35 de ore pe saptamâna si câstiga 23.000 de euro pe an. Piedicile care stau in calea reusitei unui astfel de mariaj sunt nu mai putin de noua si sunt rezultatul mai multor studii sociologice, realizate de cele mai cunoscute universitati din Statele Unite in ultimii ani. In primul rând, este oricum dificil sa va casatoriti cu o femeie preocupata de cariera. La urma urmei, cu un salariu atât de ridicat, cu timp liber la dispozitie oricum limitat si cu un stil de viata de invidiat, de ce ar mai fi nevoie ca o astfel de femeie sa se prezinte in fata ofiterului de Stare Civila? Apoi, daca totusi ati fost „ales“ si respectiva domnisoara accepta sa va insoteasca la altar, asta nu inseamna ca mariajul e ca si reusit. Ba chiar dimpotriva. Conform studiilor, o femeie care lucreaza multe ore si are si un profit de pe urma acestei activitati, este mai inclinata sa divorteze. In schimb, barbatii cu succes pe plan profesional, nu renunta cu una cu doua la familie.


Carierista infidela


In plus, o carierista este mai predispusa spre infidelitati. Asta se intâmpla mai ales atunci când nivelul de cultura al femeii este mai ridicat decât cel al sotului, in timp ce daca un barbat este cel cu mai multa scoala, partenera nu este tentata sa il insele. In al patrulea rând, femeile cu functii de conducere nu prea fac copii, iar daca fac, nu sunt linistite in rolul de mama, provocând multa suferinta atât copilului, cât si cuplului. In plus, conform statisticilor, casele femeilor preocupate de cariera sunt destul de dezordonate. Si aceasta afirmatie este rezultatul unui detaliat studiu stiintific, potrivit caruia o femeie care câstiga peste 23.000 de euro, dedica treburilor casnice cam doua ore pe saptamâna. Un al saptelea motiv ar fi faptul ca dat fiind cunoscutul orgoliu masculin, nici un barbat nu ar suporta sa fie casatorit cu o femeie care câstiga mai mult decât el. Si pe lânga asta, nici sotia nu ar fi multumita sa lucreze mai mult decât jumatatea sa. Toate studiile au ajuns la concluzia ca si cele mai emancipate femei au nevoie alaturi de un barbat care „sa aduca bani acasa“. Si, nu in ultimul rând, sotul carieristelor se imbolnaveste mai usor. Si aceasta afirmatie este explicata stiintific prin numarul de ore lucrate si de intensitatea acestora. O sotie distanta si rar prezenta nu ii va acorda suficienta atentie partenerului, iar acesta va incerca sa ii trezeasca interesul prin intermediul bolii. Un strigat clar de ajutor.


Chestie de clasa


Pe lânga cele noua motive mai sus amintite, cauzele sociale sunt multe altele, chiar si banale. Pur si simplu, unele studii sustin ca femeile, fiice ale unor parinti divortati, tind sa repete aceasta experienta. Alti factori relevanti sunt vârsta, rasa, nivelul economic al familiei de apartanenta si al persoanei cu pricina, clasa sociala si religia. In plus, si istoria recenta a relatiilor intre sexe contribuie la neincrederea fata de casniciile in care femeia „poarta pantalonii“. In timp, echilibrul cuplurilor s-a concentrat pe rolul barbatului, caruia ii revine misiunea de a aduce bani acasa, si rolul femeii, care se dedica in schimb activitatilor neplatite, cum ar fi crescutul fiilor sau intretinerea casei. In acest fel, orice activitate era acoperita, casa era bine administrata, iar facturile erau platite la timp. Problema a aparut când cei doi parteneri ies din aceasta schema, fie prin faptul ca lucreaza amândoi, fie, si mai rau, atunci când serviciul sotiei depaseste ca responsabilitati pe cel al sotului. Potrivit laureatului Nobel pentru economie, Gary S. Becker, când in cuplu scade diferenta intre specializarile profesionale, valoarea casatoriei scade atât pentru sot, cât si pentru sotie. Asta se intâmpla pentru ca activitatea per ansamblu care sustine o familie nu este indeplinita in intregime (casa, de exemplu, este neglijata sau este lasata pe mâna altcuiva sa o ingrijeasca), diminunând astfel satisfactia reciproca de a petrece timpul impreuna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS