10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEle cu vorba, ei cu... fapta

Ele cu vorba, ei cu… fapta

Faptul ca logoreea era o arta stapânita perfect mai ales de femei este un lucru bine stiut, insa acum aceasta realitate a fost confirmata si stiintific.


  Cercetatorii au constatat ca fetele rostesc primul cuvânt inaintea baietilor. Aceasta diferenta creste o data cu inaintarea in vârsta, când diferenta este neta. Doamnele rostesc zilnic 20.000 de cuvinte pe zi, in timp ce reprezentantii sexului tare spun doar 7.000 de cuvinte. Insa „logoreea“ este doar una dintre diferente de pe o lunga lista de deosebiri intre femei si barbati, dezvaluite de neuropsihiatrul californian Louise Brizendine. Asadar, potrivit specialistei, creierul „unisex“ chiar nu exista. Iar in timp ce doamnele se distreaza la „o bârfa mica“ sau confesându-se prietenei de suflet, principala placere a domnilor este sexul. Iar asta nu este o prejudecata, ci un adevar stiintific. Barbatii se gândesc la sex la fiecare 52 de secunde, in timp ce mintea femeii evoca scene picante doar o data pe zi. Iar asta nu e tot. In timp ce femeile intra in panica pentru nimic, barbatii par imperturbabili, ei cedând cel târziu la final. Doamnele inteleg imediat, dupa chip, când ceva nu merge bine, in timp ce domnii se prind ca ceva nu e in ordine abia atunci când vad lacrimi. Femeile isi amintesc si cel mai mic detaliu, in timp ce barbatii uita chiar si de câti ani sunt alaturi de femeia din viata lor. Iar daca reprezentantii sexului tare se orienteaza chiar si pe intuneric, doamnele au probleme chiar si cu a gasi drumul spre casa.


 


Diferentele intre sexe – chestie de neuroni


 


In opinia specialistului american, cearta nu este o solutie pentru a depasi aceste probleme. Motivele acestor diferente clare intre reprezentantii celor doua sexe sunt „doar“ o chestie de neuroni. Altfel spus, diferentele intre femei si barbati sunt, in primul rând, de ordin biologic. Prima proba care sustine aceasta teorie este reprezentata de dimensiunile diferite ale creierului in cazul celor doua sexe. S-a constatat ca creierul feminin este ceva mai usor, cântarind in medie cu 100 de grame mai putin decât cel masculin. Asta nu inseamna insa ca femeile ar fi mai putin inteligente. Numarul de celule este identic, schimbându-se doar densitatea.


„Cu ajutorul rezonantei magnetice s-a descoperit ca femeile au adevarate «autostrazi» pentru a elabora emotiile, in timp ce barbatii au doar «drumuri de tara»“, a spus Brizendine. Explicatia este simpla. „Procentul de neuroni in zona cerebrala asociata emotiilor si memoriei este cu 11 mai mare in cazul femeilor“. Asadar, in general, femeile isi amintesc mult mai bine evenimentele din viata lor si sunt mult mai pricepute in a intui sentimentele celorlalti gratie unei mai mari dezvoltari a hipocampului. In ceea ce priveste rabdarea si autocontrolul, acestea sunt doua calitati controlate de scoarta cerebrala anterioara. Aceasta, desi e mai activa la femei, este si „cartierul general“ pentru teama si stres. Astfel, creierul feminin percepe micile incidente ca fiind adevarate catastrofe si asta din cauza unei mai mari productii de hormoni estrogeni, cortizol si dopamina. La barbati in schimb, doar un pericol fizic poate provoca o reactie similara.


Sexul – eternul masculin


Când vine vorba de sex, barbatii dedica acestui subiect mult mai multe dintre gândurile lor decât femeile si asta pentru ca se pare ca acea cantitate de testosteron care ajunge la creierul feminin este de 10-100 de ori mai mica. Ceea ce poate face insa diferenta pentru o femeie este o imbratisare. O strângere in brate de cel putin 20 de secunde stimuleaza productia de oxitocina, „hormonul atasarii“. Pe de alta parte, slabul simt de orientare pe care domnii il reproseaza partenerelor de fiecare data este provocat de o dezvoltare inferioara a emisferei drepte, responsabila cu abilitatile vizuale si motorii. Aceasta jumatate de creier este mai puternica la barbati, in timp ce jumatatea stânga, care controleaza comunicarea, este mai activa la femei. Iar asta nu e tot. In cazul reprezentantelor sexului frumos, conexiunile nervoase intre cele doua emisfere cerebrale sunt mult mai dese. De aici viciul de a vorbi. Si nu se incheie aici. „La femei, vorbitul activeaza centrii placerii si stimuleaza productia de oxitocina si dopamina. Sigur este cea mai puternica relatie neurologica pozitiva dupa orgasm“, a concluzionat cercetatorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS