24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii craioveni declara razboi mafiei caminelor

Studentii craioveni declara razboi mafiei caminelor

Pentru ca spagile pentru un loc de cazare sau pentru promovarea unui examen cresc de la o sesiune la alta, Uniunea Nationala a Studentilor va infiinta din 20 septembrie, la Craiova, o „celula de criza“ in campusul studentesc, dupa modelul Directiei Nationale Anticoruptie.


Cum Ministerul Educatiei s-a dovedit neputincios in fata fenomenului generalizat al spagii date pentru obtinerea unui loc de cazare in camine sau pentru promovarea unui examen in sesiune, studentii au decis sa-si infiinteze structuri locale „anticoruptie“. La Craiova, din 20 septembrie, UNSR va infiinta o „celula de criza“ in campusul studentesc, unde se vor primi sesizarile studentilor, legate de neregulile de la cazare. „Din an in an, coruptia din centrele universitare a ajuns sa ia proportii, incepând de la spaga pentru ocuparea unui loc in camin si pâna la promovarea unui banal examen dintr-o sesiune obisnuita sau de licenta ori masterat“, a declarat Florentin Gust, presedintele UNSR. Reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din România (UNSR) au anuntat ca vor face un top al spagilor care se practica in campusurile universitare, dupa ce se va incheia cazarea in camine. Potrivit sursei citate, sumele care se platesc pentru un loc sau o camera de camin difera de la un centru universitar la altul, dar nu sunt mai mici de 150 de euro. Studentii vor sa se asigure, prin infiintarea unui DNA studentesc, ca impartirea locurilor se va face in asa fel incât acestea sa fie ocupate de cei care merita, dupa un regulament care sa nu dezavantajeze pe nimeni.


Puncte in plus contra manuale cumparate


In ceea ce priveste spaga practicata la examene, sumele variaza de la 30 de lei la 300 de euro, apreciaza reprezentantii UNSR. Studentii straini platesc cel mai mult, mai ales la Medicina, unde pentru a lua un examen acestia dau mii de euro. „Unii studenti dau mai mult, altii mai putin, in functie de examen si in functie de cât pot“, a declarat Florentin Gust, presedintele UNSR. Ceea ce ii mai nemultumeste pe studenti este faptul ca anumiti profesori dau cu un punct sau doua in plus la examen daca studentii cumpara cartile scrise de acestia. „Cresterea cazurilor de coruptie si neregulile flagrante din ultimul timp ne-au obligat sa cerem sprijinul institutiilor abilitate, in primul rând ministerului si Consiliului National al Rectorilor si apoi Parchetului si politiei“, a precizat Florentin Gust. Ministrul educatiei, Mihail Hardau, impreuna cu Ecaterina Andronescu, din partea Consiliului National al Rectorilor, si Florentin Gust, presedintele UNSR, au semnat joi un protocol legat de implementarea proiectului „DNA Studentesc“.


Scop


Proiectul „DNA Studentesc“ presupune infiintarea unei structuri de cooperare civic-institutionala, ce va cuprinde comisii la nivel local si o comisie centrala ce vor avea ca scop stoparea abuzurilor si faptelor de coruptie din sistemul universitar românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII