10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCozile la farmacii au devenit traditie

Cozile la farmacii au devenit traditie

Prima zi din luna septembrie i-a adus pe bolnavi la usile farmaciilor. Din reflex sau de teama ca fondurile nu vor fi suficiente, oamenii s-au imbulzit pentru a-si procura medicamente, chiar daca sumele de bani alocate de CAS sunt mai mult decât suficiente.


Principalele farmacii din centrul Craiovei au fost ieri pline de bolnavii care venisera sa-si ia medicamente compensate si gratuite. La Hepites, Trei F, Hipocrat sau Sensiblu, spre exemplu, oamenii formasera cozi, insa situatia era totusi mai buna ca in lunile anterioare. Cozile erau destul de mici, nu depaseau opt sau zece persoane, iar medicamente se gaseau din belsug. Maria Balan, de 65 de ani, venise tocmai de la Castranova dupa medicamente. Femeia era obisnuita cu farmaciile din Craiova, doar de aici se aprovizioneaza in fiecare luna, si stia ca trebuie sa te trezesti devreme in prima zi a lunii si sa te duci la farmacie daca vrei sa mai apuci ceva. „Sunt in Craiova câteva farmacii unde am gasit mereu medicamente. Da’ stateam la coada, uneori mai mult alteori mai putin. Si acum m-am dus tot la una din farmaciile astea“, a spus femeia. Alti clienti, desi aflasera de la televizor sau din ziar ca pot sa gaseasca oricând medicamente, au venit totusi in prima zi, pentru ca, sustineau ei, si-au cam pierdut increderea in sistem. „Am fost amagiti de multe ori. De ce sa-l cred eu pe Nicolaescu când zice ca sunt medicamente pentru toata lumea, când farmaciile fac tot ce vor. De câte ori nu s-a intâmplat sa se termine plafonul inaintea mea. Nu stiu ce-i ala plafon si nici nu m-a interesat, dar când auzeam cuvântul asta stiam ca nu se mai dau medicamente“, a spus pensionarul Gheorghe Ratiu, bolnav de diabet.


Cozile sunt nejustificate


In timp ce bolnavii se ingramadeau la farmaciile despre care stiau ca au fonduri mai mari, altele (farmacii – n.r.) eliberau medicamente compensate si gratuite in regim „relaxat“. La Gentiana, farmacistele sustineau ca la inceperea programului nu au gasit la usa decât un singur client, iar apoi au mai venit si altii, dar n-au stat la coada.


„Avem posibilitatea de a onora toate retetele, pâna la sfârsitul lunii. In august am eliberat medicamente compensate si gratuite pâna in ultima zi si nu am terminat plafonul“, a adaugat una dintre farmaciste.


Conducerea Colegiului Farmacistilor sustine ca fondurile pentru medicamente nu mai reprezinta o problema, iar cozile, acolo unde mai exista, sunt nejustificate. „Banii nu mai sunt o problema, iar daca mai exista cozi, nu stiu care sunt motivele, probabil este vorba de farmaciile care au contract cu casele de asigurari alte transportatorilor si armatei“, a declarat Elena Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj.


Fondurile depasesc consumul


Ca fondurile nu mai sunt o problema o spun si reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. „Suma alocata de Casa de Asigurari de Sanatate Dolj in luna septembrie 2006 pentru servicii farmaceutice este de 5.800.000 RON din care pentru retete gratuite si compensate 4.200.000 RON, iar pentru bolile cronice 1.600.000 RON. Se apreciaza ca aceste fonduri vor fi suficiente pentru onorarea prescriptiilor medicale emise de medicii de familie si specialisti pentru asiguratii CAS Dolj, având in vedere faptul ca suma alocata pentru eliberarea medicamentelor in luna septembrie este cu 13,54% mai mare decât consumul lunii august 2006 (respectiv 5.108.780,77 RON), iar pe 31 august 2006 eliberau, atât in Craiova, cât si in judet, medicamente gratuite si compensate 65 de farmacii, iar pentru boli cronice 79 de farmacii“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj. Potrivit sursei citate, sumele ramase neconsumate de farmacii in luna august se reporteaza pentru luna septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS