7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampionii restantelor la caldura

Campionii restantelor la caldura

Peste 50 de asociatii din Craiova au datorii mai mari de trei miliarde de lei la caldura si apa calda, trei dintre acestea inregistrând restante care depasesc, fiecare, zece miliarde de lei. In functie de valoarea facturilor neonorate si de vechimea debitelor, mii de craioveni din aceste asociatii risca sa ramâna fara caldura la iarna.


Statisticile Primariei Craiova in care sunt incluse restantele la caldura si apa calda arata ca sunt asociatii de proprietari cu debite datând din anul 2000, dar si ca topul restantierilor nu si-a modificat formatul de aproape un deceniu. Insumate, datoriile ajung la 540 de miliarde de lei vechi, iar intr-un clasament pe cartiere conduce detasat Craiovita Noua, unde regasim opt pozitii din 12 ale rau-platnicilor, cu peste 5 miliarde de lei. De altfel, intre primele trei asociatii, singurele cotate la peste zece miliarde, doua sunt din cartierul Craiovita Noua: Asociatia nr. 9, cu 18,9 miliarde de lei, si Asociatia nr. 24, cu 10,1 miliarde de lei, podiumul fiind completat de locul II, Asociatia 14 Romanescu, cu 18,8 miliarde de lei. Dintre cele 368 de persoane juridice administrator de condominii, 57 au de achitat catre Regia Autonoma de Termoficare peste trei miliarde de lei fiecare, iar dintre acestea – 15, intre care si cele trei enumerate, au de platit din urma peste cinci miliarde fiecare. Potrivit directorului Tatian Tudorache, sumele recuperate pe timpul verii, desi insemnate, peste 200 de miliarde de lei, in afara de facturile curente, reprezinta mult mai putin decât se astepta. „Ne aflam din nou in fata unei situatii delicate. Am crezut ca in vara asta vom putea plati macar trei sferturi din obligatia Termoficarii catre Complexul Energetic Craiova (datorie totala 740 de miliarde de lei, platibila esalonat pâna la 31 decembrie – n.r.), insa, daca populatia nu plateste, nu avem ce sa facem. S-a dovedit ca nici macar metoda sistarii caldurii sau apei calde nu are efect, ca sa nu mai vorbim de costurile acestor actiuni“, a declarat Tudorache. Pâna in prezent, Regia de Termoficare nu a renegociat cu Complexul Energetic Craiova, furnizorul de energie termica, modalitatea de stingere a creantei, desi in urma cu doua saptamâni, Complexul Energetic isi somase clientul ca va sista alimentarea cu agent termic daca nu se respecta graficul de reesalonare.


Marii datornici au si dosare la politie


Asociatiile cu cele mai mari debite catre Termoficare, 9, Craiovita Noua, si 14, Romanescu, sunt si cele mai cautate de politistii craioveni. In cazul Asociatiei nr. 9, primaria a constatat in doua rânduri, in anii 2002 si 2005, nereguli incadrate la capitolul infractiuni. Un prim dosar a ajuns chiar in instanta, care a si condamnat-o pe fosta administratoare la plata a 347 de milioane de lei si inchisoare cu suspendare, iar in raportul municipalitatii din 2005 concluzia a fost ca peste sase miliarde de lei din banii asociatiei au fost cheltuite nejustificat. In prezent, politia instrumenteaza un alt dosar, pe baza rapoartelor primariei, dupa cum a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari: „Cazul Asociatiei nr. 9 este in cercetare la politie, dupa ce noi am predat informarile de specialitate“. Giubelan mai spune ca la Asociatia nr. 9 si, din pacate, nu numai aici, se aleg conduceri paralele, fapt care nu poate decât sa incetineasca recuperarea debitelor. „Am fost informat ca acum chiar se judeca intre ei, fiindca au fost alese doua comisii de cenzori si doi presedinti, fapt nemaiintâlnit in Craiova. Se pare ca, mai nou, in asociatii se practica alegerea in conducere a celor mai indulgenti sau a celor care au si ei datorii mari la intretinere, ca sa nu ii constrânga pe ceilalti, eventual prin actiuni in instanta. Ca atare, este putin probabil ca debitele vor mai fi vreodata recuperate“, a mai spus Giubelan. El a afirmat ca si la Asociatia nr. 14 Romanescu lucrurile se deruleaza asemanator.


Se mai si plateste…


Pe lista saraciei sunt si asociatii care au platit in avans, fortate de Regia de Termoficare care le-a facturat mai mult agent termic. Asa sunt, de pilda, Asociatia Bloc B1 din Craiovita Noua, 16 milioane platite in avans, si alte colege cu sume mai mici: Madona, 21A Unirii, 83 Ap. Popa Sapca, 1 Aries, Bloc 2-3 Calea Unirii etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS