8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Jandarmeriei Rurale

Ziua Jandarmeriei Rurale

Astazi se implinesc 113 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale din România.


La 1 septembrie 1893, a intrat in vigoare „Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale“, promulgata prin Decret Regal de Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militarizat in toate localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nu corespundeau unui stat modern european. Aceasta lege a pus accentul pe atributiile Jandarmeriei Rurale de „a veghea in localitatile rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si executarea legilor“, stipulându-se totodata garantarea unei circulatii normale si civilizate pe principalele cai de comunicatie ale tarii.


In toate comunele se infiintau sectii si pichete de jandarmerie, aflate in subordinea directa a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de politie judiciara, jandarmii se subordonau judecatorilor de instructie si procurorilor.


Reinfiintata, apoi din nou desfiintata


La nivelul fiecarui judet functiona o companie de jandarmi. Compania de Jandarmi Dolj avea in responsabilitate zece plasi, structurile existente la nivelul acestora insumând 51 de jandarmi, din care 47 calari si patru pedestri (patru sergenti majori si plutonieri, 11 sergenti si 36 de jandarmi).


Pâna in anul 1998, 1 septembrie era si Ziua Jandarmeriei Române, insa, o data cu intrarea in vigoare a Legii de organizare si functionare a Jandarmeriei, aceasta se sarbatoreste la 3 aprilie, zi care marcheaza promulgarea, de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, in anul 1850, a primului act de infiintare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi“.


Reinfiintata cu câtiva ani in urma, jandarmeria rurala a disparut din nou in urma cu un an si jumatate, când s-a considerat ca este prea costisitoare mentinerea unor unitati de jandarmi in comunele cu probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS