16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSefii Minei Lupeni, sanctionati administrativ

Sefii Minei Lupeni, sanctionati administrativ

Aproape toti cei aflati in conducerea Exploatarii Miniere Lupeni au fost sanctionati administrativ cu diminuarea salariului intre cinci si zece la suta, dupa incidentul in urma caruia trei mineri intoxicati in subteran au ajuns la spital. Membrii comisiei de ancheta din cadrul CNH au stabilit ca incidentul de la Mina Lupeni de la inceputul lunii august s-a produs dintr-o eroare umana, motiv pentru care cei vinovati – mai mult de zece persoane – au fost sanctionati.


Directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu, a spus ca focul din abataj, care a dus apoi la intoxicarea minerilor, a aparut din cauza nerespectarii normelor de securitate miniera, iar vinovati sunt toti cei care lucreaza la acea mina, incepând cu inginerul-sef Adrian Petrar si pâna la ultimul angajat cu atributii pe linia protectiei muncii. „Focul a izbucnit dintr-o eroare umana, pentru ca nu a fost respectata in totalitate tehnologia de lucru la saparea si exploatarea in abataj cu banc subminat“, a declarat Surulescu.


Pe lânga diminuarea salariului, inginerul-sef responsabil cu protectia muncii de la Mina Lupeni, Gheorghe Monesc, a fost inlocuit din functie. In plus, cei gasiti responsabili de producerea incidentului urmeaza sa fie sanctionati si de Inspectoratul de Munca, in functie de gravitatea acuzatiilor care le vor fi stabilite. Mai mult, vinovatii risca sa li se intocmeasca dosare penale, pentru ca fapta a fost incadrata ca accident colectiv de munca.


La Mina Lupeni, la inceputul lunii august, trei mineri s-au intoxicat cu monoxid de carbon intr-un abataj situat la aproximativ 300 de metri in subteran, in zona unei galerii in care fusese semnalat un fenomen de autoincalzire a carbunelui, normal pentru minele din Valea Jiului.


Pentru lichidarea fenomenului, in zona lucra o echipa de salvatori minieri, iar cei trei se aflau in apropiere de galeria in care lucrau acestia si au inhalat aer viciat cu monoxid de carbon, cu toate ca locul lor de munca era altul. Conform specialistilor din cadrul ITM, ortacii nu aveau ce sa caute in acest loc. Victimele au acuzat dureri de cap, stari de voma si lesin, moment in care au fost scosi la suprafata de salvatorii minieri care lucrau in subteran, acestia acordându-le si primul ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS