12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInchisoare sau ospiciu pentru mama criminala

Inchisoare sau ospiciu pentru mama criminala

Claudia Sava a iesit ieri din coma, in timp ce copilul ei era condus pe ultimul drum. Femeia risca sa fie arestata sau sa fie internata intr-un sapital de neuropsihiatrie, abia dupa ce si-a ucis copilul.


Claudia Sava, de 33 de ani, din Craiova, femeia care este acuzata de oamenii legii ca si-ar fi ucis copilul cu antidepresive, a iesit ieri din coma medicamentoasa. Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a decis ca un specialist sa o consulte pe Claudia. „Pacienta s-a trezit si in prezent este consultata de un medic psihiatru. In functie de ce va stabili acesta vom vedea daca este cazul sa o transferam la Spitalul de Neuropsihiatrie“, a declarat doctor Dragos Margaritescu, directorul medical al Spitalui de Urgenta Craiova. Si politistii doljeni asteptau ieri ca starea sanatatii Claudiei Sava sa se imbunatateasca, pentru a demara procedurile legale. „Am inteles ca pacienta si-a revenit si asteptam ca specialistul care o consulta sa ne informeze despre starea ei. Dupa aceasta invinuita va fi transferata la Spitalul de Neuropsihiatrie pentru a fi expertizata si a se stabili daca avea sau nu discernamânt atunci când i-a administrat medicamente copilului“, a explicat comisarul Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale Dolj.


Diagnostic confirmat


Ieri dupa-amiaza doctorul Anda Costachescu, medic psihiatru in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, a reusit sa o examineze pe Claudia Sava si a decis ca aceasta sufera de tulburare depresiva majora, diagnostic pus initial de doctorul Elena Stefan. „Cu toate ca pacienta era confuza si a raspuns cu dificultate la intrebari, medicul specialist Anda Costachescu a diagnosticat-o cu tulburare depresiva majora. Urmeaza ca aceasta sa fie transferata la Spitalul de Neuropsihiatrie zilele urmatoare, pentru ca exista riscul sa apara complicatii din cauza cantitatii mari de medicamente ingurgitate“, a mai spus doctorul Dragos Margaritescu.


Oamenii legii mai au câteva zile de asteptat pâna când procurorul va solicita judecatorilor un mandat de arestare preventiva sau internarea intr-un spital de specialitate. „Daca specialistii vor decide ca femeia avea discernamânt in momentul in care i-a dat medicamente copilului, vom cere mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Daca se va stabili ca aceasta nu a avut discernamânt, conform articolului 114 din Codul Penal, vom solicita judecatorilor ca aceasta sa fie internata la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Jebel-Timis“, a mai declarat comisarul Cristinel Ciocoiu. In timp ce Claudia Sava era consultata de specialist, Eugen Sava, de cinci ani, a fost condus de familie pe ultimul drum.


Bolnavii psihic, pierduti in statistici


Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, astfel de cazuri pot sa apara oricând, pentru ca in cadrul sistemului sanitar nu este pusa la punct o evidenta eficienta a bolnavilor cu afectiuni psihice. „Este posibil ca in Craiova sa existe multi bolnavi psihic si noi sa nu aflam de ei, pentru simplul motiv ca nu vin la medic sau se duc la cabinete particulare. Cabinetele particulare nu sunt obligate sa aiba o evidenta a acestor bolnavi si nici nu sunt obligate sa anunte autoritatile sanitare daca apar astfel de cazuri“, a declarat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct Managementul Asistentei Medicale in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Informatiile privind bolile psihice sunt furnizate ASP Dolj doar de medicii de familie si de spitalele care trateaza bolnavii cu afectiuni psihice. Aceste date sunt preluate de serviciile specializate din cadrul ASP Dolj care apoi alcatuiesc pe baza lor statistici, care vor reflecta in mod eronat starea de sanatate a populatiei.


O astfel de statistica arata ca in 1995 in Dolj 0,33% din locuitori sufereau de afectiuni psihice. In 2006, acelasi indice ajunge de la 0,33 la 0,90%, ceea ce inseamna practic o triplare a numarului de bolnavi, adica putin peste 19.000 de cazuri. Un numar alarmant de mare având in vedere ca in 2004 numarul bolnavilor scazuse la 6.536. Si asta vorbind doar de bolnavii aflati in evidenta ASP Dolj.


Foarte interesante sunt si criteriile in functie de care bolnavii sunt selectati ca periculosi. Dr. Popescu sustine ca un bolnav poate fi obligat sa se interneze numai dupa ce a comis o fapta antisociala, adica este un pericol pentru el sau pentru cei din jur. Cu alte cuvinte, un nebun trebuie mai intâi sa ucida ca sa poata fi inchis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS