6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritatile, in pelerinaj la sinistrati

Autoritatile, in pelerinaj la sinistrati

Dupa ce si-au aruncat zile in sir reprosuri, autoritatile locale si centrale s-au asezat ieri la aceeasi masa pentru a discuta problemele intâmpinate in reconstructia Noului Rast. Nu inainte insa ca ministrul transporturilor, Radu Berceanu, sa mai aduca acuze autoritatilor locale din Rast si Consiliului Judetean Dolj referitoare la modul in care au gestionat situatia.


Insotit de secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu, a sosit ieri in judet pentru a transa situatia creata in ultimele zile in comuna Rast. Ministrul democrat s-a oprit intâi la Craiova, unde a acuzat autoritatile locale ca se preocupa mai mult de soarta caselor ridicate prin ANL decât de atributiile care le revin si a atras atentia asupra modului de selectie a firmelor care construiesc drumurile in Noul Rast. „Pentru drumurile din noua comuna, Consiliul Judetean a primit 168 de miliarde acum ceva vreme. Daca la licitatie au venit firme cu tot felul de alte lucrari, acestea vor ramâne cu lucrarile celelalte si se vor face ca lucreaza la Rast. Altii sunt constructori mareti de care n-a auzit nimeni si care au avut relatii la licitatia de imprejurari care s-a facut si n-au cu ce, nu sunt in stare. Primarul are un rol foarte important si, desi a primit materiale pentru 500 de case, a distribuit doar 4% din ele. In schimb, se preocupa de casele ANL“, a spus Berceanu. Demnitarul a aratat ca ridicarea caselor ANL va trebui sa urmeze toate etapele legale pentru a nu repeta experienta angajatilor din minister care au avut in grija licitatiile pentru combaterea gripei aviare. Conform ministrului Berceanu, acestia sunt in prezent cercetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru nerespectarea procedurilor legale.


Sinistratii nu vor putea vinde casele timp de cinci ani


Alaiul demnitarilor care au dorit sa verifice la fata locului situatia din Rast a fost intâmpinat de mai bine de o suta de sateni, adunati pentru a patra zi in fata primariei din comuna, care asteptau cu sufletul la gura raspunsuri de la mai-marii tarii. Dupa discutiile purtate intre primarul din Rast, Iulian Silisteanu, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, si autoritatile centrale sosite in comuna, directorul ANL, Gheorghe Popescu, a declarat ca, in conditiile in care va primi toate cele 300 de amplasamente ale caselor ridicate prin ANL, cei 11 constructori se vor putea apuca de lucru saptamâna viitoare. „Am luat deja legatura cu constructorii si i-am anuntat sa vina in acest sfârsit de saptamâna in comuna pentru a prelua documentatia. Daca primarul ne va preda toate amplasamentele asa cum a promis, de saptamâna viitoare, firmele vor ataca toate cele 300 de case“, a precizat directorul Popescu. Acesta a adaugat ca in prezent accesul constructorilor la amplasamente este mult ingreunat din cauza ploii din ultimele zile, iar lucrarile la drumul din Noul Rast trebuie urgentate. In plus, autoritatile au precizat faptul ca aceia care vor beneficia de casele ridicate de stat nu vor putea vinde locuinta timp de cinci ani si sunt obligati de lege sa le asigure. O alta propunere a autoritatilor a fost aceea de gasire a unui manager de proiect care sa coordoneze lucrarile, astfel incât constructorii prezenti in Noul Rast sa poata lucra in liniste.


Satenii au cerut autoritatilor stoparea stramutarii


Strânsi in fata primariei, oamenii ramasi fara un acoperis deasupra capului in urma inundatiilor din luna aprilie au cerut ministrului Radu Berceanu sa grabeasca lucrarile la casele care urmeaza sa fie reconstruite in Noul Rast. „Nu vrem sa ne prinda iarna in covercile alea de pe câmp. Vrem sa avem casa noastra, dar daca n-au facut nimic pâna acum, când mai au timp sa le mai faca?“, i-a strigat ministrului un sinistrat. Episodul de miercuri, când mai multi sateni au cerut autoritatilor ca localitatea sa nu mai fie stramutata, s-a reeditat ieri. Mai multi oameni dintre cei adunati la primarie au solicitat ministrului Berceanu stoparea procesului de stramutare pentru ca satenii din Rast nu mai vor sa se mute. Oficialul le-a explicat ca acest lucru nu mai este posibil, si ca locuintele ridicate de stat vor fi gata pâna la toamna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS