13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMatematica, limba straina pentru candidatii bacalaureatului

Matematica, limba straina pentru candidatii bacalaureatului

Candidatii doljeni ai sesiunii a doua de bacalaureat au fost pusi ieri in fata unei noi incercari, proba obligatorie a profilului, la alegere dintre disciplinele: Matematica, Istoria Românilor si Geografia României. Si de data aceasta, subiectele alese de Ministerul Educatiei nu i-au putut tine pe candidati in sala de examen mai mult de doua ore.


Cei peste 600 de candidati doljeni ai probei de profil a bacalaureatului de toamna, proba la alegere dintre disciplinele Matematica, Istoria Românilor si Geografia României, au trecut si peste acest examen cu superficialitate. Aspectul a fost recunoscut chiar de o parte a elevilor, dar si de membrii comisiei de bacalaureat din centrele de examen. „Ca si la prima proba, candidatii au manifestat dezinteres total. Nu este greu sa-ti dai seama când un elev trateaza cu seriozitate un subiect si când altul sta in banca doar ca sa faca act de prezenta. Dupa ce au intrat in posesia subiectelor, pe chipuri li se citea bulversarea. Matematica este o disciplina la care daca stii faci, daca nu, nu. Nu exista jocuri de cuvinte sau alte alternative“, a spus presedintele comisiei de bacalaureat din centrul 1 de examen, prof. Constantin Lungulescu. Potrivit acestuia, subiectele variantei 1 de examen au avut un grad mediu de dificultate, dar pentru un elev certat cu matematica o teza devine imposibil de elaborat. „Subiectele au fost asemanatoare cu cele ale examenului din vara. Dar, indiferent de gradul de dificultate, un copil care nu are notiunile de baza ale disciplinei nu poate face mare lucru. Totusi, se pot obtine note de cinci sau sase“, a adaugat Lungulescu.


De aceeasi parere a fost si presedinta comisiei judetene de bacalaureat, inspector scolar general adjunct, prof. Geanina Chirigiu. „In aceasta sesiune, nu ne asteptam la o evolutie sclipitoare a candidatilor. Multi au terminat liceul cu ani in urma, iar picatii din prima sesiune de bac nu cred ca s-au omorât prea mult cu invatatul“, a explicat inspectoarea.


Despre nivelul scazut al pregatirii au vorbit si o parte dintre candidati. „Nu m-am omorât sa deschid vreo carte pe perioada verii. Daca iau o nota de trecere, e grozav, daca nu, imi incerc norocul si la anul. Este dreptul meu pâna la urma. M-am inscris la aceasta sesiune mai mult de gura parintilor. Pentru mine, matematica este ca si chineza… imposibil de priceput“, a spus Marius Dinca.


Geografia si istoria, o noua piedica a examenului


In nebuloasa subiectelor „imposibil de tratat“ s-au aflat si candidatii care au optat pentru Geografia României sau pentru Istoria Românilor. „A fost imposibil sa fac ceva. Parca mi s-a sters totul din memorie in momentul in care am intrat in banca. Profesorii au fost de disperare, puteau sa ne lase mai usor, pentru ca in situatia mea cred ca au fost majoritatea. Dupa nici doua ore de lucru, ne-am grabit sa parasim salile de examen“, a spus alt candidat al probei D.


12 absenti


Potrivit conducerii ISJ Dolj, proba D a examenului national de bacalaureat nu a inregistrat nici un incident, doar câtiva absenti. „Presedintii comisiilor de bacalaureat din centrele de examen nu au raportat eliminati sau alte situatii. Doar câtiva absenti – 12 la centrul 1 de examen“, a spus Geanina Chirigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS