10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Reactii on-line

Articolul „Un inceput“, al lui Cezar Avramescu publicat ieri, 24 august, in cotidianul nostru, a stârnit un val de comentarii pe site-ul Gazetei de Sud http://www.gds.ro si [email protected]. Va prezentam mai jos câteva dintre reactiile cititorilor.


Nestor


Secretul unei democratii consta in scurtimea mandatelor: astfel, clasa politica se primeneste continuu. In loc de a ne tot mira de ce parlamentarii sunt corupti, mai bine am lupta pentru limitarea accesului la putere un timp mai indelungat de trei ani. Romanii nu acordau functia publica decât pentru un an si contra unui cens (suma de bani garantie) de 80.000 de sesterti. Cel care se dovedea nedemn nu numai ca se ruina pe sine si toata familia, dar disparea definitiv. Si azi functioneaza censul, dar, cum spuneati, D-le Profesor, contrafacut: orice arab, pe mai putin de 1.000 de techini, putea pâna mai deunazi aspira la Parlamentul României.


Nu imi fac iluzii ca va fi altminteri din 2007, dar sunt convins ca legile europene vor patrunde si la gurile Dunarii. Pâna atunci, vom vedea. Azi, Craiova se prezinta ca o urbe destul de invechita.


Victor Socolovici


Domule Profesor,


Din nou admir felul in care dumneavoastra ne „cititi“ pe noi, cititorii de rând. Lasând dosarele grele, unele negre, dar cusute cu ata alba, reveniti la lucruri demne de istoria românilor: cinste, saracie, case de lemn, laturi pe strazi, primari cu nume mari in istorie si cu pondere „zero“ in top 300.


Generalul Charles de Gaulle nu a fost iubit nici atunci când a vizitat Québecul si a strigat lozinca „Vive le Québec libre!“. Dupa vizita lui in Québec, canadienii de „expresie franceza“ au inceput referendumul pentru independenta. Primul un esec, urmatorul…


De Gaulle, la Craiova (oras infratit cu Nantes?), nu a facut mari schimbari in mentalitatea românilor. Poate doar in ambitiile puternicilor vremii!


Azi, Franta nu mai prezinta interes pentru puternicii zilei. Istoria si oamenii au uitat ca datorita FRANTEI (si Angliei) si unui poet ca Alecsandri românii s-au „adunat“ si s-au format ca stat. In vremea aceea, strabunii lui Bush inca mai furau bizonii indienilor! Cum ne ia valul istoriei!


Viorel Minda


Am trait in Craiova in anii când inca mai traia Stalin – femei in uniforma sovietica dirijau putina circulatie la câteva intersectii, „avioane cu reactie“ zburau foarte jos chiar peste locuinta in care traiam, facând un zgomot infernal, pâinea „pe cartela“, facuta in forma, ca era cleioasa… Electroputere nu exista; singura industrie era la turnatoria Bratasanu si Sovrom Constructii (se construia silozul la capatul Caii Stalingrad). Erau anii 1949 – 1955. Craiova era unul dintre locurile unde regimul comunist deporta „cu domiciliu obligatoriu“ pe mosierii expropriati in martie 1949 si declarati „dusmani ai poporului“, printre care era si tatal meu; eu aveam zece ani in ’49. Ce cozi la alimente, petrol, lemne de incalzit, apa… Dar ce oameni am intâlnit in Craiova! Nu stiu cum sa multumesc la multi care ne-au ajutat intr-o vreme când era periculos sa ajuti „dusmanii poporului“. Erau câteva sute de familii cu „Domiciliul Obligatoriu“ in Craiova. Foarte putini dintre copiii acestora puteau sa termine vreo facultate, in care, daca intrau, trebuia sa minta la rubrica „origine sociala sanatoasa“. Eu am fost unul din astia putini. Nici unul din sutele de craioveni care cunosc situatia mea nu m-a „turnat“. Le multumesc acum la toti. Pentru mine, Craiova ramâne un loc bun.


Copilrau


Desi oltean, plecat prin lume fiind de multa vreme, nu am citit prea des Gazeta de Sud, atras fiind mai mult de titlurile bombastice ale gazetelor din Bucuresti care, vezi Doamne, se mai autointituleaza si nationale. Ceea ce ma impresioneaza la aceasta gazeta „provinciala“ (cum ar spune orice capitalist de pe Dâmbovita) sunt opiniile pertinente, exprimate cu decenta si bune intentii fata de orice problema actuala sau istorica ce se pune in discutie. Comparati cu dejectiile expuse pe forumul ziarelor bucurestene si veti intelege cât de reconfortant este sa mai gasesti in presa noastra respectul fata de limba, de ziarist in special si de om in general. Va felicit si va asigur de fidelitatea mea.


Nota: GAZETA de SUD nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU