11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurorii vor dispune reexaminarea psihiatrica a Gherghinei Ene

Procurorii vor dispune reexaminarea psihiatrica a Gherghinei Ene

Primul semn favorabil Gherghinei Ene, femeia care lupta sa convinga institutiile din sanatate, instanta de judecata si organele de cercetare de faptul ca este perfect sanatoasa, ca internarea impotriva vointei ei la Spitalul Schitu Greci a fost nemotivata si ca i s-a inscenat nebunia de catre fiul sau, Cristian Nastase, si de câtiva medici, vine de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Slatina. Parchetul va dispune reexaminarea psihiatrica a femeii la Laboratorul „Mina Minovici“ din Bucuresti. Procedura ar fi foarte simpla si rapida daca Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si spitalele unde femeia a fost internata cu forta n-ar pune talpi procurorilor. Pentru ca Parchetul a solicitat inca din 8 august, printr-o adresa oficiala, Autoritatii de Sanatate Publica copii xerox dupa toate documentele care au stat la baza internarii fortate a Gherghinei. Or, pâna ieri, procurorul care se ocupa de caz, Otilia Chirita, nu primise nimic. Dana Conea, directorul ASP, spune ca institutia pe care o conduce a formulat un raspuns catre Parchet si ca au fost trimise adrese catre Spitalul Judetean si Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, unde Gherghina a fost internata impotriva vointei sale, pentru ca acestea sa puna la dispozitia Parchetului tot ce procurorii au solicitat Autoritatii. Daca n-ar fi fost nimic de ascuns, Parchetul ar fi intrat de mult in posesia respectivelor documente si reexaminarea psihiatrica a Gherghinei ar fi limpezit lucrurile in acest caz care a luat amploare.


Tinând cont ca la baza intregii povesti se afla actiunile unor medici, este lesne de inteles de ce ASP tergiverseaza sa dea curs favorabil solicitarii procurorilor. Daca mai punem la socoteala ca Dana Conea a dat raspunsuri destul de confuze atunci când Gazeta de Olt a solicitat informatii in legatura cu functionarea comisiei medicale care a examinat-o psihiatric pe Gherghina Ene, lucrurile se leaga si mai mult. Sa mai spunem ca sotia presedintelui comisiei, medicul legist Sorin Lesnic, lucreaza in subordinea Danei Conea. „Nu inteleg de ce Autoritatea de Sanatate Publica intârzie sa ne puna la dispozitie documentele pe care le-am solicitat. Noi trebuie sa ne facem treaba, avem si un termen pentru solutionarea sesizarii, iar adresa noastra catre ASP a fost trimisa pe 8 august“, a declarat procurorul Otilia Chirita, care a mai spus ca Parchetul va incerca sa grabeasca lucrurile in relatia cu ASP.


Dupa ce Parchetul va intra in posesia documentelor cerute ASP, procurorii vor dispune expertiza medicala la „Mina Minovici“. In functie de concluziile medicilor bucuresteni, procurorii vor cere revizuirea intregului dosar, apoi vor solicita instantei de judecata anularea certificatului medico-legal prin care medicii implicati au hotarât ca Gherghina are discernamântul mult diminuat.


Primaria ar putea desemna alt curator


Al doilea semn bun pentru Gherghina Ene vine de la Primaria Slatina. Juristul Gheorghe Deaconu a declarat ieri ca primaria va face demersuri ca femeia sa poata intra in locuinta sa. Gherghina Ene va fi externata astazi de la Spitalul Judetean, unde a fost tratata de unele afectiuni cardiace, dupa ce medicii Spitalului Schitu Greci au externat-o imediat ce cazul a fost mediatizat. Ieri, femeia era insa stresata ca nu-si va putea folosi locuinta, intrucât cheia de la apartamentul sau se afla la fiul ei, care a obtinut curatela in baza certificatului medico-legal. Acesta a solicitat in instanta interdictie pentru mama sa, drept pentru care Autoritatea Tutelara a desemnat alt curator, in persoana lui Horia Valentin Raduinea, pentru data procesului. A doua infatisare a partilor in instanta a avut loc marti, dar curatorul Raduinea a lipsit, desi aceasta calitate i-a fost acordata la cererea sa. Procesul a primit un nou termen pentru 19 septembrie, iar primaria analizeaza posibilitatea privind desemnarea altui curator pentru acest termen.


Zece minute le-a trebuit medicilor s-o declare cu discernamântul scazut


Gherghina Ene a primit ieri cu o bucurie imensa vestea ca Parchetul de pe lânga Judecatoria Slatina va dispune sa fie supusa la o noua reexaminare psihiatrica. Ea se mira de ce dureaza atât de mult timp demersurile pentru aflarea adevarului. „Medicilor care m-au examinat le-a trebuit numai zece minute sa ma declare cu discernamântul foarte scazut. Pentru ca numai zece minute am fost examinata psihiatric. In plus, membrii comisiei nu m-au intrebat decât pe o singura linie, aceea creata de fiul meu. Asta m-a si iritat la un moment dat. Ca sa te convingi ca un om este bolnav mintal sau nu, il intrebi doar plecând de la ideile celui care solicita examinarea, in cazul de fata fiul meu. Ma puteau chestiona din mai multe puncte de vedere. Dar ei m-au chestionat doar pe un conflict familial intre mine si fiul meu. Si, daca numai zece minute le-a trebuit sa ma declare cu discernamântul scazut, de ce dureaza atât sa se dovedeasca adevarul?!“, se intreaba femeia, care spera sa-si recâstige statutul de om sanatos, iar cei vinovati de calvarul la care a fost supusa sa dea socoteala in fata legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS