11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMobilierul european pentru elevi, o... nebuloasa

Mobilierul european pentru elevi, o… nebuloasa

Cu putin inainte de inceperea anului scolar 2006 – 2007, Ministerul Educatiei si Cercetarii propune unitatilor de invatamânt existente in Dolj dotari la clasa de tip european si un mobilier realizat pe baza unor norme europene. Potrivit managerilor de scoli, acest lucru este extrem de costisitor.


Realizarea in institutiile scolare din invatamântul preuniversitar doljean a unui mobilier modular – mese, scaune, dulapuri cu destinatie multifunctionala, masa multifunctionala de calculator, tabla scolara magnetica – la standarde europene ii pune pe directorii scolilor in dificultate.


Putini la numar sunt managerii institutiilor de invatamânt care au auzit de asa ceva si mai mult de jumatate spun ca habar nu au de astfel de cerinte.


„Sincer sa fiu nu am auzit de asa ceva pâna acum, dar nici nu cred ca se poate realiza o data cu inceperea anului scolar 2006 – 2007. Poate pe viitor!“, a fost de parere prof. Anghel Petrescu, directorul Grupului Scolar „Anghel Saligny“ din Craiova. Mirat de acest lucru s-a aratat si Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“, care a mentionat faptul ca, la unitatea de invatamânt pe care o conduce, o parte din mobilierul vechi al scolii a fost modernizat, dar nu la standarde europene. „In scoala mica, majoritatea claselor detin mobilier nou, modern, menit sa creeze elevilor un confort sporit in procesul educational. Mai mult decât atât, mobilierul a fost adaptat particularitatilor de vârsta ale elevilor. De alte norme noi, impuse de Uniunea Europeana, sincer sa fiu, nu am fost informat“, a explicat Daniel Barbu.


„Scoala nu ar mai incepe in aceste conditii in vecii vecilor“


De alta parere insa s-a declarat a fi directorul Liceului Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova, prof. Ion Balanica. Acesta a spus: „Ca idee exista si va garantez acest lucru. In vacanta de vara, un profesor al scolii noastre a participat la Bucuresti la o instruire pe aceasta tema cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Uniunii Europene. La acea intâlnire au fost prezentate tipuri diferite de mobilier – modular si ergonomic, din diferite tari, Irlanda, Anglia si altele. Dar, pâna ca acest lucru sa devina realitate si in scolile noastre trebuie sa mai treaca multa vreme“, a precizat directorul liceului.


Potrivit sursei citate, mobilierul de tip european ajuta la distribuirea elevilor pe grupe valorice, ofera comoditate si o dezvoltare armonioasa a copilului (evita pozitiile incomode pe parcursul orelor de curs, reduce riscul aparitiei modificarilor de coloana). „Acest tip de mobilier ar fi ideal pentru copiii nostri. Din pacate, este greu de crezut ca la noi se poate intâmpla in viitorul apropiat acest lucru. De unde atâtia bani? Este foarte scump si resursele financiare ale scolilor nu sunt pe masura. In Dolj, nici o unitate de invatamânt nu are in prezent asa ceva, nici macar cele care si-au realizat mobilier nou, cu fonduri de la Banca Mondiala“, a completat Ion Balanica.


O opinie asemanatoare cu acesta a avut-o si profesorul Constantin Lungulescu, vicepresedinte de sindicat, care a spus: „Este o aberatie sa ne gândim acum la acest lucru. In Dolj, exista scoli care au mobilier vechi de când lumea. Este valabil atât pentru mediul rural, cât si pentru cel urban. Ba mai mult, altele se multumesc cu «pomana» facuta de o parte a unitatilor de invatamânt, care prin obtinerea de fonduri si-au schimbat vechiul mobilier, cu altul performant. Ori, in asemenea conditii, scoala nu ar mai incepe in vecii vecilor“.


Realitate si perspective


Potrivit reprezentantilor Centrului Judetean de Asistenta Psihologica (CJAP) Dolj din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, pâna a ajunge la momentul respectiv, elevii doljeni va trebui sa infrunte realitatea, aceleasi banci vechi si ponosite unde sa invete sase-sapte ore pe zi, in conditii precare oferite de unitatile de invatamânt. „Un mobilier modular, individual, adaptat la vârstele elevilor ar fi ideal. Mai mult decât atât, chiar si culoarea conteaza pentru un copil de vârsta frageda in captarea atentiei si din dorinta de a invata mai bine. Un astfel de mobilier ar fi o necesitate care ar spori calitatea in invatamântul românesc, si nu un moft“, a spus Marinela Dumitrescu, profesor psiholog in cadrul CJAP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS