12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInghesuiala la adoptarea copiilor parasiti

Inghesuiala la adoptarea copiilor parasiti

Zeci de copii de numai câteva zile sau care au implinit câtiva anisori au fost abandonati de parintii lor in ultimele luni in spitalele sau pe strazile Craiovei. Unii dintre ei au fost deja declarati adoptabili, asteptând din moment in moment o familie cu suflet sa ii ia acasa si sa le ofere toata dragostea si grija parinteasca.


Foarte multi bebelusi si copilasi sunt lasati fara nici un fel de mila de parintii lor in voia sortii: in spitale, pe strazi, pe la vecini etc. Multi dintre cei care le-au dat viata dispar pur si simplu, nemaiintorcându-se niciodata sa se intereseze de soarta copiilor, altii renunta „temporar“ sa fie parinti, invocând probleme sau situatii considerate de ei mult mai importante sau grave.


Ironia sortii


In prezent, in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj exista 35 de copii abandonati, care au fost deja declarati in instanta adoptabili, parintii renuntând sa-i mai creasca sau fiind decazuti din drepturi. In paralel cu numarul mare de abandonuri pe care Directia Copilului il inregistreaza, exista si o solicitare foarte mare de adoptii, existând nenumarate familii care din diverse motive nu pot aduce pe lume un copil. „Avem 35 de copilasi adoptabili care asteapta sa fie luati in ingrijire si chiar adoptati. Majoritatea bebelusilor au fost dati in ingrijire in familii, la asistenti maternali profesionisti sau plasati in regim de urgenta in centrele directiei. De la inceputul anului si pâna in prezent au fost atestate 17 familii in privinta adoptiei, oameni deosebiti care si-au dorit foarte mult un copil pe care, din pacate, din cauza problemelor medicale, nu l-au putut avea. Aveam insa si cazuri in care familii cu o situatie materiala buna, care au propriii lor copii naturali, si-au aratat interesul de a infia si micuti parasiti, dorind sa le ofere dragoste parinteasca si sa le a asigure un viitor“, a mentionat Claudia Medelet, inspector de specialitate in cadrul Biroului de Relatii Publice, din cadrul DGASPC Dolj. Din cele mentionate de reprezentantii directiei, bebelusii sunt cei mai solicitati de familiile care-si doresc un copil, acestea dorindu-si sa aiba copiii alaturi din primele luni, sa le urmareasca fiecare etapa. Copiii mai mari sau cei cu handicap au mici sanse de a-si gasi „o mama si un tata“.


19 familii dornice sa infieze un micut


Pe lânga micutii care-si asteapta viitorii parinti, alti 16 copii au fost deja incredintati unor familii, in vederea adoptiei. Timp de doi ani, din momentul in care o familie ia acasa un copil, dorind sa-l adopte, asistentii sociali ai directiei o viziteaza periodic, urmaresc modul in care copilul se adapteaza in familie, conditiile, dar si modul in care este ingrijit si educat. „Pe lânga acesti zeci de copii, alti 116 micuti sunt deja adoptati, aflându-se in perioada de doi ani postadoptie. Lunar inregistram noi cereri din partea familiilor din Craiova, dar si din judetele vecine, care doresc sa infieze micuti parasiti din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj. Avem deja doua noi cereri venite de la parinti pentru care a avea un copil este dorinta cea mai mare. De aproximativ doi ani, adoptiile internationale au fost sistate, oferind sansa si prioritate românilor care-si doresc urmasi. Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in România poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este bunicul copilului pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne“, a adaugat Claudia Medelet.


Conditiile de atestare ca parinte adoptator


Pentru familiile care doresc sa adopte un copilas exista câteva etape pe care trebuie neaparat sa le urmeze pentru a capata atestatul de parinte. Pentru inceput li se va intocmi o evaluare a garantiilor morale si a conditiilor materiale – evaluarea psihosociala si pregatirea pentru asumarea rolului de parinte. Apoi, la cererea de evaluare pentru obtinerea atestatului de persoana/familie apta sa adopte adresata Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala domiciliaza solicitantii, acestia trebuie sa anexeze mai multe acte: copie de pe buletinul / cartea de identitate; copii legalizate ale actelor de stare civila (certificat de nastere / casatorie / hotarâre de divort); copie legalizata de pe titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei; certificat de cazier judiciar; certificat medical tip Ministerul Sanatatii; adeverinte de venit; caracterizari de la locul de munca (minimum doua pentru fiecare persoana / membru al cuplului conjugal); declaratie notariala ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti; declaratie privind motivatia adoptiei si asteptari legate de copil (sex, vârsta, situatia psiho-socio-medicala); declaratie privind indicarea motivelor pentru care unul dintre soti nu adopta, in cazul in care cererea este formulata numai de catre unul dintre soti si celalalt nu se asociaza la cerere; certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul; certificat medical privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul. Atestatul de persoana / familie apta sa adopte este valabil pentru o perioada de un an de la data emiterii.


Clarisa Nitu se afla in continuare la asistenta maternala


Micuta Clarisa Nitu, copila abandonata de peste patru luni in curtea Centrului de Primire in Regim de Urgenta a Copiilor intre 0 si doi ani, despre care Gazeta de Sud a scris in nenumarate rânduri, se afla in continuare in ingrijirea asistentei maternale Mariana Smarandache. Nici pâna in prezent parintii copilei nu au pus la dispozitia reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj certificatul de nastere al fetitei, motivând ca acesta se afla in Austria, locul de nastere al Clarisei. Din cele mentioante de reprezentantii directiei, copila este vizitata de mama la sediul institutiei, ramânând in ingrijirea asistentei maternale pâna in momentul in care mama va prezenta actele doveditoare care sa ateste ca micuta Clarisa este fetita ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS