12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliul Local Craiova se pregateste de circ

Consiliul Local Craiova se pregateste de circ

Partidele politice prezente in Consiliul Local Craiova nu s-au inteles in privinta componentei Consiliilor de Administratie de la regiile autonome, desi ieri membrii acestor organisme urma sa fie validati in sedinta ordinara a legislativului.


Noile criterii dupa care vor fi numiti membrii Consiliilor de Administratie la regiile craiovene le dau batai de cap partidelor politice care au oameni in consiliul local si care trebuie sa inainteze propuneri pentru mandatele din CA-uri. Este vorba in principal de diminuarea numarului admis de propuneri la nivel local ale partidelor politice – maximum patru, fata de sapte, si de conditia ca oamenii adusi sa fie specializati in domeniul de activitate al regiei. Desi pâna joi, la ora 10.00, cel târziu, fiecare formatiune putea sa-si prezinte nominalizarile la fiecare dintre cele patru regii – Apa, Termoficare, Transport si Administrarea Domeniului Public – partidele nu s-au inteles pâna acum nici macar asupra numarului de membri pe care fiecare il va ocupa in CA-uri. Si din aceasta cauza, proiectul prin care membrii CA-urilor urma sa fie validati de Consiliul Local Craiova a fost retras de pe ordinea de zi a sedintei de ieri de primarul Antonie Solomon. „Ne lipseau propunerile partidelor, dar si unele propuneri de la ministere“, a spus Solomon. Intrebat care sunt oamenii vazuti de PNL in echipa de conducere a unitatilor mentionate, presedintele PNL Craiova, Ion Groza, a afirmat ca organizatia nu s-a decis. „Cred ca, inainte de a oficializa niste propuneri, trebuie sa stim câte locuri ne revin in CA. Oficial, partidele care alcatuiesc consiliul local nici nu s-au intâlnit ca sa negocieze. Pe la colturi, se pare ca unii au mai dezbatut problema“, a declarat Ion Groza. Presedintele interimar al PD Craiova, Constantin Popeci, recunoaste si el ca organizatia nu poate intocmi la aceasta ora o lista cu potentialii consilieri de la regii, din partea PD. „Nu am analizat acest aspect pâna acum. Stiu ca ramasese sa anuntam propunerile chiar in plenul sedintei, dar am inteles ca au mai existat si neclaritati“, a spus Popeci. Situatia nu este deloc simpla, intrucât multi dintre actualii membri ai Consiliilor de Administratie, numiti in 2005 dupa algoritm politic, trebuie sa plece si sa renunte la milioanele de lei pe care le incaseaza la o sedinta in CA.


Consilierii-spectatori


Posturi remunerate din bani publici, multe locuri din Consiliile de Administratie sunt ocupate acum de persoane care nu au tangenta cu activitatea regiei la a carei conducere participa. La Regia de Administrare a Domeniului Public il gasim in CA pe Nicolae Vrapcea, inginer mecanic pensionar, pe Constantina Daoaga, profesor de fizica la Scoala nr. 38, pe Alexandru Brezniceanu, profesor pensionar, Liana Popa, tehnician la Regia de Apa, iar la Regia de Termoficare – pe Octavia Tabacu, subinginer nu se stie in ce domeniu si angajata la o societate comerciala, Alina Ionescu, consilier juridic la Centrul de reabilitare sociala, Mircea Deculescu, director comercial la Dumagaz, Nicolae Nicolaescu, inginer pensionar etc. Directorul Termoficarii, Tatian Tudorache, a ridicat din umeri când am insistat sa aflam referintele sau dovada specializarii macar dupa diploma a unor colegi din CA-ul regiei: „De unde sa stiu eu? Asa mi s-au prezentat, asa ii prezint“. Nici la Regia de Transport nu este clar cine cât cunoaste din activitatea specifica a societatii, daca tinem cont ca in CA voteaza un pensionar despre care nu se stiu prea multe, Gheorghe Anchescu, un director de ziar, Gelu Visan s.a.m.d.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII