29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii pun tunurile pe Administratia Pietelor

Consilierii pun tunurile pe Administratia Pietelor

Activitatea serviciului care administreaza pietele din Craiova va fi atent analizata de o echipa formata din consilieri locali si functionari publici, dupa ce oficialii din Banie au semnalat mai multe nereguli in cadrul acestuia.


Executivul craiovean si consilierii locali au decis sa isi dea mâna, pentru a verifica atent activitatea Serviciului Public de Administratie a Pietelor si Târgurilor (SPAPT). Nemultumirile alesilor locali fata de actuala conducere a serviciului dateaza din 2004, cu fiecare ocazie aceasta fiind luata in vizorul consilierilor. Când tocmai credeau ca au scapat de privirile suspicioase ale sefilor, reprezentantii SPAPT s-au trezit in sedinta de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova ca sunt din nou aratati cu degetul pentru proasta gestionare a activitatii.


Marul discordiei a pornit de la proiectul de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli a serviciului care se afla pe ordinea de zi a CL. Redistribuirea banilor era inerenta deoarece luna trecuta s-a decis ca piata din cartierul Lapus, pentru care era alocata o suma de 14 miliarde de lei, nu mai poate fi construita. In aceste conditii, conducerea serviciului a alocat banii pentru alte capitole. Redistribuirea insa a fost considerata de consilieri total aiurea, fiind facuta, dupa cum au sustinut o parte dintre ei, dupa ureche de dragul de a reorienta banii in alte directii. Unul dintre exemplele date de consilieri se refera la capitolul furnituri de birou, unde la cele 360 de milioane de lei alocate initial in buget au fost adaugate 100 de milioane de lei. Suspecta li s-a parut alesilor locali si suplimentarea cu 500 de milioane de lei a capitolului „incalzit, iluminat si forta motrice“, care beneficia deja de 1,7 miliarde de lei.


In replica, directorul serviciului, Gheorghe Calinoiu, a precizat ca distribuirea banilor e pur teoretica. „Nu e vorba de bani cash, ci doar de niste previziuni. Daca ne vor ramâne bani la capitolele amintite, ii vom redistribui spre altele care au nevoie. Oricum, pentru fiecare cheltuire a banilor avem facturi justificative care dovedesc exact cum au fost utilizati banii“, a precizat Calinoiu.


Calinoiu asteapta controlul comisiei mixte


Tot consilierii locali au acuzat conducerea serviciului ca nu mai emite facturi pentru incasarea chiriilor, ci doar pentru prestari servicii. In opinia lor, modificarea se datoreaza actualei obligatii a serviciului de a varsa catre bugetul local un procent de 50% din sumele incasate din chirii.


„Avem 383 de contracte de inchirieri, dar, intr-adevar, in momentul in care este emisa factura se precizeaza, deoarece asa este programul din calculator, ca incasarea se face pentru prestari servicii. Precizez ca jumatate din bani incasati de la respectivi agenti comerciali au mers la CL. De când folosim acest program, emiterea facturilor se face pentru prestari servicii“, a mai spus directorul SPAT.


Calinoiu a tinut sa precizeze ca si cea de a treia acuzatie a consilierilor, referitoare la amplasarea ilegala a chioscurilor din Piata Centrala, este nefondata. In timp ce alesii locali au argumentat ca este nevoie de acordul CL pentru ca aceste chioscuri sa functioneze, directorul serviciului sustine ca este de ajuns autorizatia de construire. „Suntem serviciul care se ocupa special de organizarea comertului pe domeniul public, asa ca nu avem nevoie de un aviz special din partea consiliului. De asta e nevoie daca e vorba de schimbarea unei destinatii, dar nu ne pot cere noua acest lucru deoarece suntem specializati pe asa ceva“, a replicat Gheorghe Calinoiu.


Intr-o situatie delicata a fost pus si viceprimarul Sorin Iordache, care dorind sa ii ia apararea „subalternului“ sau a fost acuzat de unii consilieri ca este rupt de realitate si habar n-are ce se intâmpla in jurul sau. In finalul sedintei CL, consilierii si executivul au ajuns la conluzia sa formeze o echipa mixta din consilieri si functionari publici care sa realizeze un control atent al activitatii serviciului. „Abia astept! Sa vina sa vedem ce fel de nereguli descopera ei acolo si atunci sa mai vorbeasca“, a incheiat directorul serviciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS