Acasă Local Detinutii ofera mita ofiterilor

Detinutii ofera mita ofiterilor

Agentii de paza ai Penitenciarului de Maxima Siguranta din Drobeta Turnu Severin sunt acuzati de mai multi detinuti ca le cer taxe de protectie si pentru a avea „liber la combinatii“. Unitatea a ajuns in vizorul procurorilor, care au declansat o ancheta.


Mai multi detinuti ai Penitenciarului de Maxima Siguranta din Drobeta Turnu Severin au facut ieri dezvaluiri incendiare la adresa ofiterilor care au in atributiile de serviciu paza si ordinea pe holurile celulelor de detentie.


Detinutii au luat legatura cu reprezentatii mass-media si, dupa ce au declarat telefonic acestora despre obiceiurile proaste de a cere mita ale agentilor de paza, s-au inscris in audiente la directorul inchisorii. Trei detinuti au declarat directorului penitenciarului si in fata camerelor de luat vederi ca un ofiter al inchisorii le percepe taxa de protectie si la un interval de câteva zile ii ofera acestuia sume de bani cuprinse intre un milion si jumatate si trei milioane de lei vechi.


Ofiterul are o taxa bine stiuta de toti, iar atunci când nu-si primeste suma de trei milioane de lei, chiar si in rate, le face detinutilor raport catre superiori. „Dragos Gaspar, care este agent de paza la noi, la celulele de detentie, ne cere saptamânal taxa de protectie si pentru a avea «liber la combinatii». Daca ii oferim mai putin de trei milioane de lei, ofiterul ne face raport si avem de suferit, conducerea inchisorii luându-ne din drepturi“, a declarat Ilie Balica, detinut.


Conducerea penitenciarului a ascultat marturiile celor trei detinuti si a anuntat imediat Parchetul si superiorii de la Bucuresti. „Am luat la cunostinta cele declarate de detinuti. Pentru ca ne depaseste aceasta situatie, am informat superiorii de la Bucuresti si am anuntat Parchetul. Toate aceste acuzatii ar putea fi adevarate, dar inca nu ne putem pronunta. Asteptam finalizarea anchetei procurorilor si, dupa ce se va finaliza, vom lua masurile ce se impun. Este adevarat ca agentul Gaspar a facut un raport numitului Ilie Balica, dar inca nu stim daca este vorba de razbunare sau acest raport este bine intocmit“, a declarat directorul penitenciarului, Nicolae Prunea.


Alcool si telefoane mobile in celule


Povestea banilor pe care ii cer agentii de paza, la penitenciarul din Severin, se pare ca persista de mai mult timp, iar detinutii profitau de lacomia unora si beneficiau de servicii mai bune. De multe ori, agentii de paza le plasau alcool, tigari si telefoane mobile in interiorul inchisorii in schimbul unor sume de bani cerute ca pret pentru marfa si protectie. „Detinutul Ilie Balica a avut la mine suma de un milion si jumatate de lei, iar in urma cu o saptamâna acesta mi-a cerut banii si i-a dat agentului Gaspar. Asa se intâmpla la noi in inchisoare de mult timp. Este un adevarat troc, detinutii dau bani, pantofi si alte bunuri, chiar si bijuterii aduse de acasa politistilor, care le dau liber sa faca niste «combinatii» si sa aiba mai multa libertate. Daca nu dai bani, ai parte numai de rapoarte si viata buna nu ai cu ei“, a declarat alt detinut, care a depus plângere catre conducerea penitenciarului. Faptul ca in interiorul inchisorii, mai precis in celulele unde sunt detinutii, ajung alcool si telefoane mobile o confirma chiar directorul penitenciarului. „La unele perchezitii corporale si in celule s-au descoperit telefoane mobile, alcool si alte bunuri. Acestea au fost confiscate si s-au deschis mai multe anchete“, a spus directorul Nicolae Prunea.


Procurorii au demarat ancheta


Detinutii nu au scos nici un cuvânt pâna ce nu s-au asigurat ca vor fi ascultati, iar situatia lor va fi auzita de cine trebuie. „Detinutii nu au dorit sa povesteasca nimic din cele sesizate pâna ce la discutii nu au luat parte si reprezentantii mass-media. Acestia acuza un agent ca le cere bani si alte bunuri, dar noi inca nu ne putem pronunta. Vom audia mai multi detinuti care se pare ca stiu despre aceasta poveste si vom lua masurile ce se impun. Procurorii deja au intrat pe fir si au inceput anchetele“, a declarat Gheorghe Savescu, purtatorul de cuvânt al inchisorii.


Din declaratiile detinutilor se pare ca aceste taxe de protectie sunt percepute si in afara penitenciarului, unde agenti de paza si ofiteri cer bani rudelor celor inchisi. „Da, este adevarat, pe mine m-a sunat copilul meu, care are de ispasit o pedeapsa de trei ani, ca va veni la mine un domn de la penitenciar, iar eu va trebui sa-i dau cinci milioane de lei si o sticla de alcool de 90 de garde. Banii sa-i ia agentul de la penitenciar, iar alcoolul sa ajunga la copilul meu in celula. Am facut ce mi-a spus fiul meu, cu gândul ca va fi tratat mai bine dupa gratii“, a declarat mama unui detinut implicat in acest scandal.


Agentul de paza Dragos Gaspar, acuzat de detinuti de luare de mita, a fost de negasit pentru a face o declaratie. Potrivit unor surse oficiale din cadrul penitenciarului, se pare ca agentul de paza a fost scos din serviciu si se afla in audieri la Parchetul de pe lânga Judecatoria Drobeta Turnu Severin.

Exit mobile version