12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Ceai sau cafea?

Ceaiul sau cafeaua de dimineata nu au doar rolul de a marca inceputul zilei. Specialistii au stabilit ca pâna si cafeaua are efecte benefice asupra organismului. Conform site-ului www.meridianul.com, cafeaua bauta zilnic, in cantitati moderate, contribuie la reducerea riscurilor de a te imbolnavi de maladii grave precum Parkinson, cancer de ficat, calculi biliari si diabet de tip II. Si ceaiul verde a fost utilizat de milenii datorita beneficiilor aduse sanatatii.


Cantitatea maxima recomandata zilnic este de patru cesti de 200 de mililitri de cafea, in functie si de greutatea corporala. Cofeina contribuie la cresterea presiunii arteriale, deci, in cazul in care aceasta nu se afla in limite normale, cantitatea de cafea ar trebui limitata. Nu se recomanda niciodata mai mult de patru cesti de cafea zilnic.


Antioxidantii din ceaiul alb, verde sau negru joaca un rol in prevenirea inflamarii vaselor de sânge si in reducerea riscului de aparitie a cancerului. Ceaiul alb contine cea mai mare cantitate de antioxidanti, urmat de ceaiul verde, cel negru si cafea. Ceaiul verde si alb sunt mai putin procesate, spre deosebire de ceaiul negru care este obtinut prin fermentare, proces care reduce cantitatea de antioxidanti.


Cofeina mareste productivitatea si capacitatea de concentrare in momentul in care sunteti la volan sau practicati exercitii fizice. Cafeaua are cea mai mare cantitate de cofeina urmata de ceaiul negru, cel verde si cel alb.


Deoarece proprietatile benefice ale ceaiului au devenit din ce in ce mai populare, câtiva producatori s-au gândit sa comercializeze bauturi care contin anumite cantitati de ceai, dar la acestea se adauga zahar, substanta nesanatoasa pentru organism. Chiar daca in reclama bauturii se afirma ca aceasta este sanatoasa, nu inseamna ca este si adevarat. Daca trebuie sa alegeti intre ceai si cafea, cercetatorii sunt de parere ca ceaiul are mai multe beneficii pentru sanatate. Nu trebuie, totusi, sa va ingrijorati in cazul in care cafeaua face parte din tabietul de dimineata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS