Acasă Local Oltenii risca sa se inece la mal

Oltenii risca sa se inece la mal

Contractele de executie pentru infrastructura mica regionala risca sa fie reziliate daca nu sunt finalizate pâna pe 30 septembrie. ADR Oltenia a cerut Ministerului Integrarii o prelungire a termenelor, dar nu a primit nici un raspuns.


Contracte de executie in valoare de câteva milioane de euro, derulate cu fonduri PHARE, risca sa fie reziliate din cauza intârzierilor, a anuntat ieri Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia.


Prin Programul PHARE 2001, destinat finantarii proiectelor de infrastructura mica regionala, 12 proiecte din Oltenia, in valoare totala de 5,12 milioane de euro, au primit finantare europeana nerambursabila. Demersurile au fost facute in lunile aprilie si mai 2004, când beneficiarii au primit si avansurile pentru granturile UE. Derularea proiectelor a mers insa cu greutate si din cauza birocratiei excesive, au explicat reprezentantii ADR Oltenia. Tot atât de adevarat este insa si ca o parte dintre constructori nu au respectat graficele de executie. „In cazul contractelor de peste 300.000 de euro, proiectele a trebuit sa fie aprobate si de Comisia Europeana. Din cauza birocratiei, au aparut unele intârzieri la derularea executiei, astfel incât este posibil ca nu toate proiectele sa fie finalizate pâna pe 30 septembrie, data-limita“, a precizat Marilena Bogheanu, director al ADR 4 Sud-Vest Oltenia. Reprezentantii institutiei care se ocupa de implementarea acestor proiecte au organizat ieri, la Palatul Administrativ Dolj, o intâlnire au autoritatile locale beneficiare ale proiectelor si cu reprezentantii firmelor de constructii implicate in derularea executiei, pentru o analiza a stadiului lucrarilor.


Situatie dificila in Dolj


In Dolj, exista cinci proiecte finantate PHARE in cadrul acestui program, in valoare de circa 856.000 de euro, acestea fiind in diferite stadii de finalizare. Cel mai rau sta proiectul privind modernizarea si retehnologizarea bucatariei si spalatoriei de la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, unde lucrarile, efectuate de SC OLTANA MONTAJ SA, sunt realizate in proportie de 30%. De asemenea, in cazul reabilitarii si modernizarii clinicii Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, lucrarile sunt executate de SC EUROMAGNUM TRADE SRL in proportie de 35%. Alte lucrari sunt in stadii mai avansate de executie: 50% pentru restaurarea Bisericii Toti Sfintii Basica, de care se ocupa SC CAVI IMPEX SRL, si 70% pentru amenajarea sectiei de stiinte ale naturii a Muzeului Olteniei – unde lucrarile sunt efectuate de SC OLTANA MONTAJ SA. Un singur proiect este finalizat si a devenit functional, cel privind amenajarea statiei de sterilizare a Spitalului de Urgenta Craiova.


Reprezentantii ADR Oltenia spun ca singura solutie pentru a evita rezilierea contractelor in cazul nefinalizarii in termen a proiectelor este ca Ministerul Integrarii Europene (MIE) sa obtina de la Comisia Europeana o prelungire a acestor termene. In fond, timp de sapte luni, programul nu a avut asistenta tehnica pentru ca ministerul a schimbat firma care se ocupa de aceasta problema. Deocamdata, reprezentantii MIE nu au raspuns solicitarilor. Iar delegatia CE in România este posibil sa-si fi intocmit deja raportul de activitate si sa-si faca bagajele intrucât, la 1 ianuarie 2007, misiunea ei in România ia sfârsit. Iar daca proiectele dau gres, un vinovat trebuie sa existe.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version