17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSamir Sprinceana, deferit justitiei

Samir Sprinceana, deferit justitiei

Omul de afaceri craiovean si partenerii sai au fost trimisi in judecata de Parchetul General pentru obtinerea unor returnari ilegale de TVA de circa 660 de miliarde de lei. Tribunalul Dolj a dispus sâmbata judecarea inculpatilor in stare de arest preventiv.


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au incheiat saptamâna trecuta cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor din dosarul care viza cea mai mare frauda din tara prin metoda restituirilor ilegale de TVA acordate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Lista acuzatilor din acest dosar cuprinde nume ale unor cunoscuti oameni de afaceri craioveni, cum ar fi Samir Sprinceana, Adrian Berceanu sau Roland Impuscatoiu.


Descindere in forta


Dupa o serie de cercetari efectuate cu oarecare discretie, anchetatorii au dat lovitura pe 9 martie. Insotiti de ofiteri ai Directiei de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare si sprijiniti de Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, procurorii DIICOT au descins simultan la 11 locatii din Craiova, efectuând perchezitii domiciliare si ridicând teancuri de documente de la sediul social al SC KIRA GROUP SRL. Anchetatorii s-au intors apoi la Bucuresti, luând cu ei si sase persoane: Samir Sprinceana, Luminita Dobre, Roland Impuscatoiu, Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca. Adrian Berceanu, al saptelea cautat, n-a fost insa de gasit. Pe numele tuturor celor sapte, Tribunalul Bucuresti a emis a doua zi mandate de arestare preventiva pentru constituirea unui grup infractional organizat ce avea ca principal obiectiv obtinerea unor rambursari ilegale de TVA pe baza unor documente false. Dintre infractiunile retinute in sarcina acestora pot fi amintite: inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, falsul in inscrisuri sub semnatura privata, uzul de fals, falsul in declaratii, spalarea de bani si evaziunea fiscala. Câteva zile mai târziu, Berceanu a ajuns si el in spatele gratiilor, fiind saltat de pe o strada din Bucuresti.


Returnari de TVA de 660 de miliarde


Din datele existente la dosarul cauzei, anchetatorii au concluzionat ca, in perioada iulie 2003 – octombrie 2004, grupul infractional organizat, alcatuit din Samir Sprinceana, Adrian Berceanu, Roland Impuscatoiu si Florinela Luminita Dobre, a solicitat si obtinut ilegal, prin intermediul mai multor societati comerciale, TVA cu titlu de rambursare de la DGFP Dolj in valoare de 659.188.708.982 de lei vechi, conform sesizarilor penale intocmite de procurorii financiari din cadrul Curtii de Conturi a României si de organele de inspectie fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice.


Administrarea in fapt a acestor societati comerciale a fost facuta de Sprinceana, Berceanu si Impuscatoiu, iar intocmirea documentelor de evidenta contabila, efectuarea operatiunilor bancare si prezentarea la controalele efectuate de inspectorii DGFP Dolj pentru solutionarea cererilor de rambursare au fost facute de contabila Luminita Dobre si de celelalte persoane din cadrul Compartimentului financiar-contabil condus de aceasta.


Firme-fantoma interpuse


Conform rechizitoriului, banii obtinuti din rambursarile ilegale de TVA ar fi fost ridicati in numerar sau au fost transferati in conturile SC KIRA GROUP SRL si SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL (societati la care Samir Sprinceana, Adrian Berceanu si Luminita Dobre aveau calitatea de asociati si administratori) cu motivatia de ajutor financiar sau imprumut. Ulterior, banii ar fi fost ridicati din banca in numerar, intrând in posesia lui Sprinceana, Berceanu si Impuscatoiu.


Procurorii au stabilit ca membrii grupului infractional organizat au fost sprijiniti de Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca. Acestia, in calitate de asociati si administratori a zece societati comerciale, au pus la dispozitie documentele financiar-contabile ce atestau operatiuni comerciale fictive, in vederea intocmirii documentatiilor in baza carora s-au solicitat si obtinut ilegal rambursari de TVA.


Sase in arest


Saptamâna trecuta, procurorii au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor, care, inca de vineri, au fost adusi la Craiova impreuna cu dosarul cauzei. Sâmbata, Tribunalul Dolj a decis mentinerea starii de arest preventiv in cursul judecatii pentru sase dintre inculpati. Este vorba despre Samir Sprinceana, Adrian Berceanu, Roland Impuscatoiu, Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca. Acestia au formulat recurs, care urmeaza sa fie judecat de Curtea de Apel Craiova, instanta la care sotia lui Samir Sprinceana este judecator.


Returnari de TVA de 3.000 de miliarde


Conform unor estimari ale anchetatorilor, returnarile de TVA acordate ilegal de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj incepând din 1999 ating fabuloasa suma de 3.000 de miliarde de lei vechi. Intr-un top al beneficiarilor de restituiri de TVA ar conduce detasat Samir Sprinceana si apropiatii sai, cu aproape 660 de miliarde, fiind urmat de Genica Boerica, aproximativ 250 de miliarde, si fratii Mihailescu, circa 140 de miliarde de lei vechi.


Dosar de 80 de volume


Dosarul penal prin care este incriminat Samir numara 80 de volume, ce insumeaza zeci de mii de pagini. Doar rechizitoriul – actul de acuzare intocmit de procurori – se intinde pe aproape 500 de pagini, descriind in amanunt acuzatiile aduse inculpatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS