5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarita din Alimpesti - colectie de dosare penale

Primarita din Alimpesti – colectie de dosare penale

Elena Mosor, primarul comunei gorjene Alimpesti, este urmarita penal intr-un dosar si cercetata in altele, majoritatea faptelor fiind sesizate de localnici.


La sfârsitul lunii iulie, procurorii din cadrul Parchetului Gorj au inceput urmarirea penala impotriva Elenei Mosor, primarul comunei Alimpesti. Aceasta are la activ trei dosare penale, iar procurorii gorjeni au inceput cercetarile in urma sesizarilor primite de la numerosi cetateni din localitate. Potrivit lui Emil Mota, prim-procuror in cadrul Parchetului Gorj, in dosarul in care urmarirea penala a inceput in iulie, Mosor este acuzata de fals si favorizarea infractorului. Mota a spus ca a primit la sediul Parchetului o sesizare anonima in care erau enumerate mai multe acuzatii la adresa Elenei Mosor. La scurt timp, Mota a mai primit o sesizare semnata de unul dintre consilierii locali din Alimpesti. Leonard Belgher, consilier local, a spus ca „nemultumirea oamenilor din Alimpesti porneste in principal de la modul in care primarita a inteles sa investeasca banul public pentru binele localitatii“. In urma cercetarilor efectuate de autoritati a reiesit faptul ca in anul 2005, in comuna Alimpesti, a fost facut un drum comunal din fonduri Sapard prin intermediul unei firme care apartine lui Pavel Nicovala, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Gorj.


Nicovala si Mosor, urmariti penal


Pavel Nicovala a fost amendat de Agentia de Gospodarire a Apelor din Craiova cu suma de 600 de milioane de lei vechi pentru ca a folosit la realizarea drumului piatra si pietris din albia râului Gilort. Pentru ca Nicovala sa scape de amenda, Elena Mosor a emis o adresa in care se spunea ca piatra folosita de firma lui Nicovala a fost luata din depozitele primariei si ale ACH. Instanta de judecata a anulat amenda pe care Pavel Nicovala trebuia sa o plateasca. Ulterior s-a demonstrat ca Mosor l-a favorizat pe afacerist, pentru ca reprezentantii ACH au spus ca nu au un depozit de piatra si alte materiale de constructie pe teritoriul comunei Alimpesti. In luna iulie, procurorii Parchetului Gorj au inceput urmarirea penala in dosarul in care primarita Elena Mosor este cercetata pentru favorizarea unui infractor si fals in inscrisuri oficiale.


Contracte dubioase


La rândul sau, Pavel Nicovala este cercetat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie, biroul Gorj. In sesizarea trimisa de Leonard Belgher se mai spune ca firma lui Nicovala a primit in aceeasi zi mai multe contracte de refacere a unor drumuri din judetul Gorj. Este vorba despre noua contracte al caror termen de executie era de o luna. „Nicovala a primit mai multe lucrari pentru care banii au fost luati, dar ele au ramas in acest stadiu. In contabilitatea firmei lui nu exista vreun document care sa ateste ca aceste lucrari au fost facute. Insa, banii au fost luati“, a declarat Leonard Belgher. Cercetarile in dosarul in care este acuzat Pavel Nicovala nu au fost inca finalizate.


Al doilea si al treilea dosar penal


La Parchetul Novaci se afla in cercetare inca doua dosare in care acuzatul este Elena Mosor. Cercetarile au inceput in urma sesizarilor lui Petre Tomescu si consilierului local Tudoroiu Patega, din Alimpesti. De data aceasta, in sesizarea primita de procurorii din Novaci scrie ca Mosor a eliberat acte de proprietate unor persoane care nu aveau nici un drept. Impreuna cu Elena Mosor este cercetat si secretarul Primariei Alimpesti, Ion Stanca.


In cea de-a doua sesizare, semnata de consilierul Patega, se spune ca mai multor cetateni li s-a reconstituit dreptul de proprietate pe mai multe hectare decât au avut in trecut. Multi dintre cei avantajati de Elena Mosor sunt angajati ai Primariei Alimpesti sau rude ale acestora.


Fara acte de proprietate


Pe de alta parte, exista foarte multi cetateni carora nu li s-a intocmit documentatia necesara pentru obtinerea titlurilor de proprietate pe terenurile forestiere. La dosar a fost anexata o lista cu foarte multi cetateni ai comunei Alimpesti care nu si-au primit actele de proprietate. De asemenea, Tudoroiu Patega spune ca in registrul agricol din cadrul Primariei Alimpesti s-au facut modificari.


„Intr-adevar, la registrul agricol din Alimpesti au fost efectuate modificari incepând cu anul 1991. Exista stersaturi si adaugiri care sunt vizibile. Cercetarile continua“, a declarat Emil Mota. In 1997, Elena Mosor a mai fost cercetata intr-un dosar in care era acuzata ca l-a ajutat pe sotul sau sa-si infiinteze o firma prin privatizarea fostei ferme agricole din comuna. Acestei firme Primaria Alimpesti i-a incredintat toate lucrarile de reabilitare a drumurilor din localitatile comunei. Mosor a fost scoasa de sub urmarirea penala si acel dosar nu a mai fost redeschis.


Primarita nu stia ca e cercetata


Elena Mosor nu stia ca este cercetata in vreun dosar penal si a declarat ca a fost o singura data in fata procurorilor pentru a da o declaratie. „Nu stiam ca sunt cercetata, nu m-a anuntat nimeni, nici nu stiu in ce dosar. Cred ca este vorba despre un dosar politic, fiecare are interesul sau, dar nu mi-e teama, pentru ca sunt nevinovata“, a spus Mosor. Primarita a sustinut ca nu a favorizat niciodata pe nimeni, nu a dat nici un act de proprietate cui nu trebuia. Despre acuzatia ca ar fi semnat un act fals, Mosor a declarat: „Am valorificat balastul in folosul comunitatii; firma lui Nicovala a luat balastul din depozitul primariei. Nu stiu de ce se incepe urmarirea penala pentru un fleac. O sa-mi pun un expert, o poate dovedi ca nu am favorizat pe nimeni“.


De asemenea, primarita din Alimpesti a afirmat ca persoanele care au facut sesizarile sunt rau intentionate si au propriul interes. „Am mai suportat un proces politic si in 1997, dar s-a dovedit ca nu au fost adevarate acuzele. Oamenii sunt rau intentionati si cred ca, daca eram asa de vinovata, nu ma mai alegeau satenii, pentru ca sunt primar din anul 1990“, a concluzionat Mosor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU