16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSechestrati si obligati sa fure

Sechestrati si obligati sa fure

Pentru aproximativ o suta de copii din Craiova, intre opt si 16 ani, sechestrati, abuzati si constrânsi aproape un an sa fure in Italia, de catre un grup de români, cosmarul a luat sfârsit. In cursul saptamânii trecute, agentii Echipei Mobile din Roma au descins in câmpul de nomazi de la periferia orasului, eliberându-i pe micutii sclavi. In aceeasi zi, o descindere similara s-a desfasurat in apropiere de Milano, in campusurile de romi.


Prin cele doua actiuni de amploare s-au incheiat anchetele coordonate de Directia Districtuala Antimafia a Procuraturii din Roma. La solicitarea procurorului Italo Mormani, care a coordonat ancheta, s-au emis noua mandate de retinere pentru opt barbati si o femeie, toti români, pentru exploatare de fiinte umane, asociere la furt si rapire. Sase dintre acestia au fost deja retinuti. Pentru alte trei persoane, aflate in România, au fost incepute demersurile pentru extradare. Printre anchetati se numara si un avocat din Roma, care se ocupa de falsificarea documentele. Din reconstituirea faptelor, s-a ajuns la concluzia ca micutii, aproape toti baieti, au fost cumparati direct din România, de la Craiova, unde propriii parinti i-au vândut pentru aproximativ o mie de euro. In unele cazuri, copiii au fost chiar rapiti, spun autoritatile italiene. Politistii craioveni sunt insa de alta parere. „Nu este vorba de rapire sau cumparare. Familia a fost returnata in tara si copilul a fost lasat in grija altei familii, care a ramas in Italia, cel mai probabil pe o suma de bani. Mai departe, copiii erau probabil pusi sa cerseasca. Asteptam ca autoritatile italiene sa ne contacteze“, a declarat comisar-sef Georgel Enescu, seful IPJ Dolj. Potrivit anchetatorilor italieni, micutii erau adusi in campusurile de nomazi din Roma si Milano. Nu stateau niciodata mai mult de trei luni in acelasi oras, erau biciuiti si arsi cu tigara, obligati sa fure si sa cerseasca. „Erau legati, lipsiti de somn, de apa si de mâncare daca la sfârsitul unei zile de furturi nu reuseau sa aduca macar 200 de euro“, se arata in rechizitoriul procurorului de caz italian.


Copii „bancomat“


Anchetatorii au calculat ca acest „lant productiv de marfa umana“, cum l-au descris cei din Echipa Mobila italiana, dupa denumirea data de capii retelei, le aducea acestora beneficii de sute de mii de euro. Printre „costorari“, cum erau numiti copiii in jargonul criminal, s-ar fi aflat chiar si un adolescent de 16 ani, banuit ca se prostitua. Cercetarile au inceput in urma cu un an in urma semnalarilor asistentilor sociali ai Primariei Roma. Unii dintre copiii dusi la Centrul de primire le-au dezvaluit acestora ce se intâmpla in campusurile in care traiau. De atunci, autoritatile au inceput o serie de verificari si interceptari telefonice care au demascat afacerea. Politia a instalat o telecamera ascunsa intr-unul din campusuri, pentru a identifica falsii parinti, care, in schimbul a 20-40 de euro, insoteau copiii când acestia erau opriti de politie. O contributie importanta la desfasurarea anchetei a avut-o Primaria din Roma, care a pus la dispozitie banca de date a Serviciilor Sociale pentru o verificare incrucisata. La finalul operatiunii de anihilare a bandei de infractori, primarul Romei a felicitat politistii si procurorii care au lucrat la acest caz. „Cine vine in orasul nostru este primit cu conditia sa respecte legile. Altfel, va fi pedepsit cu multa duritate“, a spus primarul Walter Veltroni. Autoritatile italiene ii vor repatria pe cei mici in câteva saptamâni.


Strategii pentru copii


Comisia Europeana a propus o noua strategie continentala pentru drepturile copilului, care prevede ca acest subiect sa fie inclus in toate politicile Uniunii Europene, dar si in relatiile dintre acest organism si restul lumii. Comisia Europeana regreta faptul ca atât in UE, cât si in statele care vor adera, cum ar fi România, copiii sunt batuti si pusi sa munceasca. CE da România ca exemplu negativ. Potrivit reprezentantilor Comisiei, 70 la suta dintre copiii care lucreaza in agricultura in tara noastra au intre sase si 14 ani. Pentru a remedia aceasta situatie, Comisia Europeana va numi un coordonator pentru drepturilor copiilor si va pune la dispozitie un hotline cu numar unic in UE. La acesta vor raspunde persoane care vor sfatui copiii cu probleme chiar si din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII