16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii se fac stapâni pe cabinetele din Dolj

Medicii se fac stapâni pe cabinetele din Dolj

Intrarea in vigoare a legii care deblocheaza vânzarea cabinetelor medicale catre medici nu a trezit prea mult interesul autoritatilor judetene. Cu toate ca a trecut o luna de când Consiliul Judetean Dolj putea incepe procedurile pentru punerea in vânzare a spatiilor cu destinatie medicala din judet, alesii doljeni nu au aprobat nici lista cabinetelor medicale care vor fi vândute, nici comisia care va avea ca sarcina vânzarea spatiilor.


Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca membrii consiliului vor respecta data-limita de 15 august prevazuta de lege si se vor intruni in prima jumatate a lunii august pentru a aproba ambele hotarâri. „Suntem inca in termenul stabilit de lege si probabil ca vom face sedinta de consiliu pentru aprobarea listelor cu spatiile medicale in prima jumatate a lunii august. Oricum, aceste liste au mai fost aprobate o data anul trecut, când a aparut ordonanta de urgenta pentru vânzarea spatiilor, care a fost ulterior blocata de executiv. Pâna acum avem inregistrate 40 de cereri, cam aceleasi din 2005“, a precizat presedintele CJ Dolj. Prioteasa a adaugat ca institutia va pune in vânzare aproximativ 40 de dispensare aflate in comune.


Dispensarele de la sate, date si pe gratis


Lipsa cumparatorilor si a surselor de finantare pentru realizarea unor investitii in dispensarele din comune ar putea pricopsi consiliile locale din judet cu spatii medicale gratis. Ion Prioteasa a declarat ca institutia pe care o conduce nu isi poate permite intretinerea spatiilor medicale de la sate si cu atât mai putin imbunatatirea conditiilor prin realizarea de investitii. „In cazul in care pentru un anumit dispensar nu vor exista solicitari de vânzare din partea medicilor, avem in vedere si posibilitatea de a le oferi gratis consiliilor locale care vor dori sa le preia cu conditia ca acestea sa isi mentina destinatia initiala. Vom vedea apoi sub ce forma se va face aceasta preluare, in administrare sau chiar in proprietate“, a precizat Ion Prioteasa.


Cabinetele medicale, adevarate chilipiruri


Legea nr. 236/2006 pe baza careia se vor vinde cabinetele medicale prevede preturi diferentiate in functie de rangul localitatii in care se afla cabinetul medical pus in vânzare. Actul normativ da posibilitatea cumparatorului de a oferi un avans de 15% din pretul de vânzare si de a plati apoi rate lunare timp de 10 -15 ani. Pentru o localitate de rang 1, asa cum este Craiova, metrul patrat costa 50 de euro, in municipii de importanta judeteana, precum Calafat, pretul pe metru patrat scade la 40 de euro, iar in orase cabinetele medicale se pot vinde cu 30 de euro/mp. Cele mai ieftine sunt spatiile din comune si sate, unde pretul este de 20, respectiv 15 euro/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS