8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColiva i-a bagat in spital

Coliva i-a bagat in spital

Opt copii si trei adulti din comuna doljeana Sadova au fost adusi sâmbata seara la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova cu simptome de toxiinfectie alimentara dupa ce au mâncat coliva la o pomana. Cei 11 fost adusi la spital in stare critica, iar medicii spun ca debutul bolii a fost violent.


Trei ambulante au transportat persoanele care prezentau semnele unei toxiinfectii alimentare la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova. Cei internati, opt copii si trei adulti, le-au spus medicilor ca au mâncat coliva, atât la o pomana, care avusese loc dimineata, in localitate, cât si la biserica, unde s-a tinut slujba. Medicii se asteptau ca in cursul zilei de ieri si alti adulti sa acuze aceleasi simptome si sa se prezinte la spital, dar nu a fost cazul. Cei internati au ramas in unitatea medicala, pentru ca exista riscul sa apara si alte complicatii. „Nu s-au mai inregistrat alte cazuri, in afara acelor internate si credem ca nici nu vor mai fi. Oamenii au mâncat coliva si de la pomana, si de la biserica. Alimentul a stat in conditii necorespunzatoare si, asociat cu igiena precara, a rezultat o toxiinfectie alimentara, cel mai probabil cu stafilococ. Au fost internati sâmbata seara, in jurul orei 21.30, dar se simt bine si nu au avut complicatii“, a declarat medic Dolores Tatar, director executiv adjunct al Departamentului de Medicina Preventiva din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.


Evolutie buna a starii de sanatate


Inspectorii de la Autoritatea de Sanatate Publica au mers ieri-dimineata in comuna Sadova pentru a afla cum s-a produs imbolnavirea in masa. Ei i-au sfatuit pe toti cei care au mâncat la pomana sa se prezinte la medicul de familie pentru un consult. „S-a mers in focar, echipa a recoltat probe care vor fi duse in laborator pentru analize, sa vedem clar despre ce este vorba. Cel mai probabil, alimentul incriminat este coliva, care a stat la o temperatura de peste 40 de grade. In plus, mai sunt si mustele si mâinile nespalate, care duc la o toxiinfectie. Acum, sunt internati cu o forma usoara de toxiinfectie, nu au avut scaune si si-au revenit bine. Daca starea lor evolueaza bine, cel mai târziu marti, pacientii ar putea pleca acasa“, a declarat medic Cornelia Anghel, medic primar epidemiolog la Autoritatea de Sanatate Publica Dolj. Toti cei 11 pacienti vor ramâne in Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“, sub stricta supraveghere medicala, pâna la depistarea cauzei imbolnavirii.


Al doilea caz major de toxiinfectie


Acesta este cel de-al doilea caz de toxiinfectie alimentara in masa din acest an. In urma cu patru luni, 20 de copii din comuna Daneti, localitate aflata la mai putin de zece kilometri de Sadova, au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase Craiova, dupa ce au mâncat bomboane de pom primite din partea unei fundatii a Mitropoliei Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU