21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNasterea ca ritual

Nasterea ca ritual

Fiind primul si cel mai important moment din viata unui om, nasterea a capatat, peste tot in lume, o semnificatie speciala, constituind premisa unui obicei deosebit, la care, alaturi de familie, participa intreaga colectivitate.


 


Omenirea a trait si isi traieste viata si in prezent bazându-se pe traditii si ritualuri. Indiferent de tara, indiferent de puterea economica, tehnica sau militara, obiceiurile ocupa un loc foarte important in viata unei colectivitati, oricât de moderna se vrea a fi. Ritualurile ce preced sau se petrec in timpul nasterii sunt efectuate in egala masura la noi, in Asia, in Statele Unite sau in Africa. Revista Superbebe va prezinta o parte din traditiile românesti legate de nastere.


Traditii românesti


Lumea satului românesc ascunde incredibile traditii legate de nastere. Ele nu numai ca s-au pastrat in constiinta poporului nostru, dar sunt practicate inca, dându-i acestui eveniment din viata conotatia unui moment magnific. Chiar daca in oras traditiile au mai fost uitate sau, uneori, chiar considerate periculoase pentru mama si copil, exista inca multe obiceiuri pe care oamenii le tin, fie macar numai din superstitie. Doar sunt arhicunoscute sfaturile date de mame, soacre, vecine sau prietene ca atunci când esti gravida sa nu te uiti la oameni urâti, sa nu cumperi lucruri pentru copil inainte ca acesta sa se nasca sau sa nu furi cumva nici macar o boaba de strugure, ca atunci se va naste copilul plin de pete.


In credinta populara româneasca, orice nastere este o ivire, dar nu se stie de unde vine nou-nascutul, care apare insotit de tot felul de duhuri nevazute, ce pot influenta viata intregii familii. Momentul nasterii este perceput in multe zone ca un timp de spaima, fragil si bântuit.


Se crede ca inainte de nastere, trupul fatului este protejat de pântecul mamei, care, la rândul sau, este invelit de piese de imbracaminte cusute cu insemne simbolice de protectie. Camasa mamei si a lauzei, ca piele a celor doua trupuri, nu trebuie imbracata pe dos sau cu fata la spate, pentru nu a influenta negativ nasterea pruncului. In multe sate, in timpul sarcinii, femeia poarta camasi in al caror tiv sunt cusute talismane, cum ar fi catei de usturoi sau fire de busuioc. Camasa lauzei trebuie sa fie cusuta cu cruci rosii in dreptul sânilor care alapteaza pentru a pastra simbolic belsugul laptelui. Se crede, de asemenea, ca in a treia noapte dupa nastere, la capatâiul pruncului vin ursitoarele care ii hotarasc soarta viitoare. Scutecele si fasa pruncului trebuie sa fie albe, croite din pânza din camasa tatalui, pentru a impregna trupul fraged cu puterile barbatului casei. Peste scutecele subtiri, in care se pune busuioc, usturoi si fir rosu ca sa apere de deochi, se infasoara scutec gros de lâna.


Aproape in toate zonele României, se crede ca o femeie gravida nu trebuie sa se sperie de nimic, fiindca se poate imbolnavi, iar daca pofteste ceva, sa ceara, deoarece i se potoleste pofta. De asemenea, femeia trebuie sa recunoasca si sa spuna tuturor cu care sta de vorba ca asteapta un copil, ca sa nu se nasca un copil fara grai. In Moldova, de exemplu, se zice ca nu e bine ca femeia sa nasca cu picioarele spre usa pentru ca pe acolo ies mortii cu picioarele inainte. La românii din sudul Dunarii, in prima noapte dupa nastere, este pusa in leagan o pâine. In unele zone ale tarii, leaganul nu trebuie balansat cu piciorul. Toate acestea pentru a nu influenta negativ destinul copilului. In credintele populare, leganatul protejeaza trecerea din lumea reala in lumea visului, a noptii si a preexistentei. Obiectele cu rol simbolic in momentele de trecere sunt si ele leganate pentru a capata forta de protectie. Pentru o nastere usoara, moasa trece de trei ori un cutit prin camasa femeii, de la gura spre poale si inapoi.


Sfat


Ca linie generala, traditiile legate de nasterea unui copil reflecta grija familiei si a colectivitatii, in general, fata de sanatatea copilului si a mamei. La aceasta se adauga insa grija fata de evolutia spirituala a viitoarei fiinte ce vine pe Pamânt. Intr-un mod oarecum inconstient, chiar si in orasele cele mai moderne, oamenii fac mici gesturi reprezentând o serie de practici ce urmaresc inlaturarea fortelor malefice din jurul copilului si asigurarea unui cadru propice cresterii nou-nascutului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS