10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe cauta salvamontisti pentru zona Parâng

Se cauta salvamontisti pentru zona Parâng

Salvamontistii din zona turistica Parâng vor sa angajeze tineri, iubitori ai muntelui si cunoscatori ai traseelor montane din Parâng. Pâna acum echipa a fost innoita cu patru tineri care urmeaza sa intre in stagiile de pregatire.


Angajarile au loc in vederea dezvoltarii activitatii de patrulare si salvare montana pe raza de competenta a formatiunii de salvare montana din Masivul Parâng – Retezat.


Seful echipei salvamont, Dumitru Bârlida, a declarat ca o prima selectie a fost organizata in urma cu câteva saptamâni pe Cheile Taia, o zona stâncoasa din Valea Jiului, si au fost admisi patru tineri, insa echipa cauta in continuare barbati pentru selectie. „Ii asteptam in continuare pe cei care vor sa ne fie de ajutor in misiuni. Vrem sa ne improspatam fortele si sa-i calificam in stagii complete, pentru actiuni pe timp de vara sau de iarna pe toti cei care sunt declarati admisi in echipa noastra“, a declarat Dumitru Bârlida, seful echipei Salvamont din Parâng.


Tinerii care vor sa devina salvamontisti trebuie sa aiba vârsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani si aptitudini de orientare in munte. Pâna acum, in zona fac patrula doar zece salvamontisti profesionisti si doi incepatori, care in ultimele zile au urmat cursurile scolii de salvamont din Bucegi, de la Padina.


Membrilor echipei Salvamont din Petrosani le-au fost recunoscute rezultatele din anul trecut la nivel national, când au fost premiati la Simpozionul anual la care au participat toate echipele de profil din tara. Echipajul salvamont din Parâng isi pune viata in pericol pentru a salva vietile celor care ajung sa urce muntii, suprafata de pamânt pe care o supervizeaza fiind de aproximativ 75.000 de hectare, in zona Muntilor Parâng – Sureanu. In raportul cu care salvamontistii s-au prezentat la intâlnirea anuala se arata ca „salvamontistii au desfasurat activitati de patrulare, interventii si salvare in zonele unde s-au efectuat permanente si anume: Parâng, Cheile Taia, Groapa Seaca, Auselu sau Voievodu, iar datorita patrularilor in aceste zone frecventa accidentelor a scazut considerabil“. In toate aceste zone au fost amenajate refugii salvamont, iar eficienta echipei a dat roade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS