16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii doljenilor, educati cu bataia

Copiii doljenilor, educati cu bataia

Un sondaj efectuat recent de reprezentantii Centrului Judetean de Asistenta Pedagogica (CJAP) Dolj a scos in evidenta faptul ca tot mai multe familii isi pedepsesc copiii prin metode violente. Corectiile aplicate de parinti, cum sunt bataia, trasul de par, palmuirea, ingreuneaza si de multe ori chiar stopeaza dezvoltarea copiilor.


Potrivit datelor furnizate de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, numerosi parinti inca aplica propriilor copii corectii violente.


„De multe ori apar in mintea noastra intrebari precum «ce se intâmpla cu copilul meu?», «de ce este asa de retras?», «de ce se sperie asa de repede sau de ce izbucneste in plâns asa de usor?». In calitatea noastra de educatori-psihologi, ajungem la identificarea cauzelor unor asemenea manifestari psihocomportamentale si de cele mai multe ori le sugeram acestor parinti sa-si corecteze mai intâi ei comportamentul. Sfat urmat de putine ori de parinti“, a spus Marinela Dumitrescu, coordonator regional al CJAP Dolj.


Potrivit sursei citate, printre nevoile copilului pentru o dezvoltare normala sunt semnalate: nevoia de a avea relatii emotionale calde, apropiate, stabile, nevoia de a fi protejat fizic, de a avea siguranta si o viata normala, nevoia de experienta, adaptata nivelului de dezvoltare a copilului, nevoia de a trai intr-o comunitate stabila si de a avea un viitor protejat, cât si de descoperire a aptitudinilor copilului (pictura, arta, gimnastica, muzica etc.). „In cazul violentei in familie, nici una dintre cele mentionate nu este realizata optim. Copiii care cresc in familii violente prezinta adeseori probleme fizice, boli inexplicabile, pe care nici un diagnostic nu le poate stabili cu certitudine. Adeseori, copiii care cresc intr-un mediu violent sunt victime ale indivizilor certati cu legea sau, cel mai des, au o crestere lenta. Ei traiesc cu o frica permanenta de abandon, o anxietate marita (teama ca permanent sunt loviti, pedepsiti chiar si pentru fapte pe care nu ei le-au comis)“, a explicat psihologul.


Program de consiliere on line


Reprezentantii CJAP Dolj au demarat, la nivelul judetului Dolj, un program de „Prevenire si combatere a delincventei juvenile si a victimizarii elevilor“, program de consiliere on line ce poate fi accesat de toti cei interesati.


„Campania de cunoastere a problemelor cu care se confrunta copiii la vârste fragede, demarata de centrul nostru de asistenta psihologica, a descoperit ca problemele cele mai frecvente pe care le au copiii sunt: bâlbâiala, autismul, problemele relationale, conflictele intre scoala si copil sau intre parinti si copil. Intr-un cuvânt, frecventul conflict intre generatii. Un copil care traieste tot timpul retras ajunge ca, din cauza depresiei, sa se gândeasca chiar la suicid deoarece, o data iesit din lumea lui unica, nu se poate adapta si cade in extrema cealalta a conditiei de inadaptat“, a precizat profesor pshiholog Marinela Dumitrescu, reprezentantul CJAP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS