Acasă Local Puterea curativa a florilor

Puterea curativa a florilor

Albe, roz, albastre, rosii, cu parfum delicat, intens, dulceag sau amarui… Florile nu sunt doar un spectacol de culori si arome care incânta simturile. Potrivit e-sana.ro, florile au, deopotriva, puteri tamaduitoare si calitati cosmetice pretioase. Remediile florale sunt naturale, ieftine, eficiente si simplu de utilizat. Exista suficiente motive pentru a va dori sa faceti cunostinta cu virtutile terapeutice ale florilor.


Liliacul


In cosmetica si medicina se folosesc frunzele, scoarta si florile (ce pot avea diverse culori: albe, violacee, rosietice). Datorita substantelor pe care le contine, liliacul are efecte tonice si febrifuge. Infuzia se prepara cu doua linguri de flori uscate la un litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 20 de minute si se strecoara. Se beau doua sau trei cani pe zi pentru imbunatatirea digestiei, combaterea colitei si aerofagiei. Pentru scaderea febrei se pun doua linguri de scoarta pisata la un litru de apa rece, se fierb 30 de minute, iar dupa racire se strecoara. Se beau doua cani pe zi.


Florile de tei


Ne imbata cu mirosul lor placut in lunile iunie-iulie, iar infuzia din flori de tei are un parfum si o aroma inconfundabile. Virtutile terapeutice ale teiului au fost descoperite inca din cele mai vechi timpuri, când se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva. Astazi, florile sunt partea cel mai des utilizata.


Ceaiul din flori de tei ajuta la vindecarea racelii si gripei, calmeaza tusea, mareste diureza si secretia biliara, combate tulburarile digestive, scade tensiunea arteriala. Este eficient si in dureri de cap, spasme abdominale si febra musculara. In plus, datorita efectelor sedative, este indicat in insomnie, stari de nervozitate, suprasolicitare intelectuala.


Infuzia se prepara cu una-doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita. In cazul unei afectiuni acute (raceala, gripa, infectie respiratorie insotita de febra) se beau zilnic, timp de o saptamâna, doua-trei ceaiuri caldute, indulcite cu miere.


Sub forma de gargara, infuzia este utila in amigdalita, inflamatii ale gingiilor si ale mucoasei bucale. Pentru gargara se foloseste o infuzie concentrata, obtinuta din doua linguri de flori la 250 ml apa, la care se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat.


Baia medicinala cu flori de tei are efecte tonifiante si calmante (se pun 500 g de flori la o cada cu apa fierbinte). Pentru ochii obositi sau iritati se folosesc comprese cu infuzie (se mentin pe pleopele inchise timp de 10-15 minute).


Trandafirul


Putine flori egaleaza delicatetea si eleganta trandafirului. De la „regina florilor“ se pot folosi in scop medicinal doar petalele, uscate sau proaspete.


Infuzia obtinuta din una-doua lingurite de petale uscate (la 250 ml apa clocotita) este recomandata in cazul enterocolitei cronice. Sub forma de comprese, infuzia poate fi utilizata pentru ochii obositi, iar sub forma de gargara impotriva inflamatiilor bucale (stomatite, afte, micoze).


Otetul din trandafiri este extrem de eficient, sub forma de comprese, in combaterea febrei si in caz de insolatie. Se prepara astfel: 100 g petale se macereaza timp de cinci zile intr-un litru de otet de vin, la temperatura camerei. Apoi se storc petalele si se filtreaza amestecul. Se foloseste numai extern, diluat cu apa (o lingurita de otet de trandafiri la 100 ml apa).


Macul de câmp


Macii nu sunt doar pata de culoare rosie de la marginea lanurilor de grâu. Sfioasele flori salbatice au si efecte calmante remarcabile. Infuzia de mac (preparata cu o lingurita de petale uscate la o cana cu apa clocotita) combate insomnia si starile de nervozitate, calmeaza astmul, tusea, alina crampele abdominale. Ceaiul se bea caldut, pe parcursul zilei, indulcit cu miere de albine sau zahar. Pentru a-i spori efectul medicinal, macul poate fi asociat cu flori de tei, frunze de patlagina sau de cimbrisor. Pentru catifelarea pielii si pentru a preveni formarea sau adâncirea ridurilor, se poate folosi o infuzie mai concentrata, obtinuta din doua lingurite de planta la 100 ml apa, cu care se clateste tenul de doua-trei ori pe zi.


Levantica


Desi este mai degraba folosita in cosmetica, levantica (lavanda) are si numeroase proprietati terapeutice. Se cultiva ca planta ornamentala si aromatica. Ceaiul calmeaza sistemul nervos, alina migrenele de origine nervoasa, durerile de stomac, colicile, fiind eficient si impotriva insomniei si a depresiilor usoare, combate palpitatiile si stabilizeaza tensiunea arteriala.


Infuzia se prepara cu o lingurita de flori uscate (se pune o cantitate dubla daca se foloseste planta proaspata) la 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul, se lasa sa stea zece minute, apoi se filtreaza. Se bea câte o cana de trei-patru ori pe zi pentru epuizare nervoasa, depresie, dureri de cap, indigestie.


Adormi cu greutate? Puneti sub perna câteva flori de levantica si veti dormi mult mai bine. Cultivata acasa, in gradina sau in ghiveci, tine departe insectele. Frunzele uscate pot fi maruntite, puse intr-un tifon si strecurate printre hainele din dulap, care vor imprumuta mirosul placut al plantei si vor fi protejate de molii.


Uleiul esential de levantica (il gasiti la orice magazin cu produse naturiste) folosit in lampa de aromoterapie purifica aerul. Compresele cu doua-trei picaturi de ulei esential sunt utile in contuzii, intepaturi de insecte, muscaturi de animale, iar baia la care s-au adaugat sapte-opt picaturi de lavanda alunga migrena, oboseala si combate diverse afectiuni ale pielii: iritatii, acnee, arsuri. Atentie! Diabeticii si femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca lavanda.

Exit mobile version