Acasă Local Cancerul poate fi prevenit prin alimentatie

Cancerul poate fi prevenit prin alimentatie

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca alimentatia gresita cauzeaza 35-65% din cazurile de cancer. Recomandarile de mai jos sunt extrase din Raportul „Alimentatie, nutritie si prevenirea cancerului: o perspectiva globala“, bazat pe analiza a peste 4.500 de studii stiintifice, efectuata de un grup de 150 de specialisti din intreaga lume. Potrivit site-ului sanatate.org, studiile reprezinta cel mai valoros pachet de recomandari existente in prezent pentru reducerea riscului de cancer.


• Adoptati o dieta predominant vegetala, care sa contina o varietate de fructe, leguminoase si cât mai putine alimente amidonoase rafinate.


• Evitati surplusul sau deficitul ponderal si limitati câstigul ponderal in timpul perioadei de adult la mai putin de cinci kilograme.


• Daca profesiunea nu va solicita fizic, efectuati zilnic o plimbare in pas vioi de aproximativ o ora (sau o alta activitate similara). De asemenea, acumulati cel putin o ora de exercitiu fizic viguros pe saptamâna.


• Consumati 400-800 g (sau cinci sau mai multe portii) pe zi dintr-o varietate de legume, verdeturi si fructe, pe tot parcursul anului.


• Consumati 600-800 g (sau cel putin sapte portii) pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazare, etc.), radacinoase si cartofi. Obisnuiti-va sa preferati alimentele prelucrate si procesate cât mai putin.


• Limitati consumul de zahar rafinat.


• Nu se recomanda consumul de alcool.


• Nu se va consuma sau cel putin se va limita consumul de carne rosie la maximum 80 g pe zi. Este de preferat sa se inlocuiasca aceasta cu carne de peste, pasare si alte animale nedomestice.


• Se va limita consumul de alimente grase, in special a celor de origine animala. In ce priveste uleiurile vegetale, acestea se vor folosi in cantitati modeste.


• Se va limita consumul de alimente sarate si se va reduce sarea folosita la gatit si cea adaugata la masa. Se vor folosi mirodenii si condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor.


• Nu folositi alimente care, ca urmare a pastrarii timp indelungat la temperatura camerei, sunt expuse contaminarii cu micotoxine (prin mucegaire).


• Pentru conservarea alimentelor alterabile cumparate sau pregatite acasa se va folosi refrigerarea, congelarea si alte metode adecvate.


• Atunci când nivelurile aditivilor, substantelor contaminante si a altor reziduuri sunt reglementate cu atentie, prezenta lor in alimente sau bauturi nu produc daune sanatatii. In schimb, folosirea improprie a acestor substante sau lipsa reglementarilor in domeniu pot primejdui sanatatea, lucru valabil cu deosebire in tarile in curs de dezvoltare.


• Nu folositi alimente fripte sau arse. Cei care consuma carne sau peste va trebui sa evite arderea sucurilor carnii care se produce in timpul frigerii, precum si prajirea. Se vor evita sau se vor consuma numai ocazional urmatoarele alimente: carne si peste fripte pe flacara directa; carne afumata si pastrama; muraturi.


• Pentru cei care respecta recomandarile prezentate aici, suplimentele dietetice sunt probabil ne-necesare si posibil ineficiente pentru reducerea riscului de cancer.


• Tutun: nu fumati si nu mestecati tutun.

Exit mobile version