16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Debitul trebuie recuperat


Maria Vasuica, de 62 de ani, din comuna doljeana Diosti, ne-a solicitat sprijinul in vederea clarificarii problemei pe care o are la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj. „Sunt pensionara din iulie 2001, cu o vechime de 27 de ani, munca la CAP. In decembrie 1999 sotul meu a decedat, iar eu am solicitat pensia de urmas cuvenita. Am continuat sa iau pensie de urmas cumulata cu pensia mea de CAP pâna in 2004, când am primit instiintare de la CJP Dolj ca trebuie sa platesc o amenda de patru milioane si imputarea sumei de 16 milioane de lei, pentru ca am primit doua pensii in acelasi timp. As vrea sa stiu carui fapt mi s-au facut aceste nedreptati, caror legi, iar daca nu aveam dreptul sa primesc acesti bani de ce nu mi s-a spus de la inceput, chiar din momentul in care am solicitat depunerea dosarului. Acum mai primesc lunar doar 880.000 de lei, pensia de CAP, din care doar 300.000 de lei ma costa butelia“, a mentionat Maria Vasuica.


GdS: „Doamna Maria Vasuica a solicitat pensie de urmas la 28 decembrie 1999, iar in 2001 a solicitat inscrierea la pensie pentru munca depusa si limita de vârsta pentru activitatea proprie desfasurata in sectorul agricol. Conform art. 74 din Legea nr. 19/2000, sotul supravietuitor care are dreptul la pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie. In aceste conditii, doamnei Vasuica i-a fost intocmita decizie de debit deoarece in cererea prin care solicita inscrierea la pensie proprie nu a declarat ca primeste deja o pensie de urmas“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.


Problema dumneavoastra a fost solutionata!


„Ma numesc Anisoara Racareanu si locuiesc in orasul Filiasi. Sunt o persoana cu dizabilitati de gradul II nerevizuibil. In luna noiembrie 2005 am fost revizuita de comisia de expertiza a capacitatii de munca si am fost declarata urmasa a tatalui meu decedat in anul 2004. Nici pâna in prezent nu am primit nici un rezultat de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj unde este depus dosarul meu de urmas“.


GdS: Doamna Anisoara Racareanu, ne-am interesat pentru dumneavoastra la CJP Dolj. Din fericire, problema dumneavoastra a fost rezolvata. „Din cauza procesului de recalculare a pensiilor dosarul din sectorul agricol al tatalui nu a putut fi identificat la timp, din acest motiv cererea nu a putut fi rezolvata in timp util. Din luna mai, decizia dumneavoastra de urmas v-a fost emisa si expediata“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.


Ati fost pus in plata!


„Pe 26 noiembrie 2005 am trimis la oficiul de pensii adeverinte salariale necesare recalcularii pensiei. Nici pâna in prezent nu am primit nici un raspuns, desi a trecut mai mult de o jumatate de an“, a mentionat Dumitru Georgescu, din Craiova.


GdS: „Adeverinta la care face referire domnul Dumitru Georgescu in scrisoarea adresata redactiei dumneavoastra se afla la dosarul de pensie si a fost luata in calcul la recalcularea pensiei. In urma recalcularii, punctajul rezultat este mai mare decât cel anterior recalcularii, fiind emisa chiar si decizia de pensie, pensionarul fiind deja pus in plata“.


Pensia v-a fost recalculata corect!


Elena Albastroiu, din comuna Murgasi, satul Balota de Sus, ne sesiseaza ca este nemultumita de modul in care i-a fost efectuata recalcularea pensiei. Femeia spune ca are o vechime de 34 de ani si trei luni ca gestionar, iar apoi ca lucrator in agricultura. Este total nemultumita, primind o pensie lunara de 1.860.000 de lei.


GdS: „Elena Albastroiu a solicitat inscrierea la pensie pentru munca depusa si limita de vârsta la 28 mai 2001. La stabilirea drepturilor de pensie au fost respectate prevederile art. 41, 78, 162 si 164 din Legea 19/2000, luându-i-se in calcul perioada lucrata in sectorul de stat, cât si cea lucrata in agricultura. Pentru perioada in care a avut contract de asigurare la DGMPS Dolj, platindu-si o contributie in scop de vechime, s-a suprapus cu activitatea desfasurata la Cooperativa de Consum Craiova“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS