11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii se bronzeaza in Elada

Craiovenii se bronzeaza in Elada

Diferenta dintre calitatea serviciilor de la noi din tara si cea de pe litoralurile straine ii determina pe multi sa opteze pentru un sejur la câteva sute de kilometri distanta de granitele României.


Anul acesta, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, craiovenii au optat in numar mare pentru concedii dincolo de granita. Cei mai multi au ales litoralul grecesc, in vechea Elada, la Marea Egee.


Asigurare de sanatate, vouchere…


Cu plecarea din Craiova sau, in cazul in care nu se formeaza numarul minim de persoane necesar pentru ocuparea unui autocar, din Bucuresti, drumul cu masina pâna la poalele Muntelui Olimp este istovitor. Singurul gând care iti vine in minte este sa ajungi in camera de hotel, pe plaja din statiunile cu nume care de care mai exotice si atractive: Paralia, Katerini, Halkidiki, Olympic Beach etc. Un efort financiar mai mare ar fi ideal pentru a opta pentru transport cu avionul. Trebuie insa sa iti faci obligatoriu o asigurare de sanatate pe minimum 15 zile, sa soliciti rezervarile la hotel – acele vouchere (de care insa nici macar nu te intreaba nimeni – n.r.) pentru care nu trebuie sa scoti, din fericire, prea multi bani din buzunar.


La granita cu bulgarii, românilor li se cere sa fie „atenti“


Craiova – Bucuresti, Bucuresti – Giurgiu. Câteva sute de kilometri, insa de cosmar, pe strazi cu adevarate capcane. Urmeaza apoi granitele, cu controalele vamale de rigoare, unde doar prin „bunavointa“ vamesilor si in functie de „atentia“ oferita de fiecare ghid al autocarului poti avea sau nu intâietate la trecere spre destinatia aleasa. Daca vamesilor bulgari li s-a dus deja vestea ca „atentia“ cuvenita pe care trebuie sa o primeasca la fiecare autocar este de 15 – 20 de euro (asigurati insa de ghizii autocarelor), vamesii greci sunt insa considerati cu adevarat corecti; verifica fiecare persoana, cu pasaportul in fata, activitate care dureaza cel putin o ora si jumatate la fiecare autocar. O data ajunsi in Bulgaria si fiind nevoiti sa traversati timp de 12 ore tara pâna la granita cu Grecia urmeaza adevaratul cosmar. Autocarul opreste doar in locuri considerate cu adevarat sigure, turistii sunt sfatuiti sa nu solicite opriri pentru a nu intâmpina „anumite probleme“ in tara vecina. Singurele popasuri pe teritoriul Bulgariei se fac doar pentru zece minute, insa cu conditia sa se opreasca mai multe autocare românesti o data. Ghidul povesteste chiar ca numeroase autoturisme sau chiar autocare au fost atacate in timpul mersului pe teritoriul vecinilor nostri. Dupa popasul de câteva minute, traversarea Bulgariei parca este intentionat aleasa sa fie facuta pe timpul noptii, in bezna totala, deoarece lipsesc cu desavârsire stâlpii de iluminat de la marginea strazii. La putinele popasuri in Bulgaria, vecinii nostri au grija sa ofere produse la preturi „speciale“ de turist (exemplu, o portie mica de cartofi prajiti – 2,50 euro, un suc trei euro, chiar si intrarea la toaleta costa 60 de centi etc).


Salonic, patron spiritual comun cu Craiova


O data ce intri in Grecia, ajungi intr-o alta lume. Chiar de la vama si pâna in Salonic (oras care are acelasi sfânt ocrotitor ca al municipiul Craiova, pe Sfântul Dumitru – n.r.), al doilea oras ca marime al Greciei, dupa Atena, pe marginea drumurilor apar palmierii, livezile de maslini, culturile agricole permanent irigate, casele construite in stil caracteristic, tip vile de trei – patru etaje, cu marmura alba sau statui de diverse marimi la intrare. Se efectueaza turul orasului Salonic, in care poti vedea vestigii de pe vremea romanilor – Rotonda, Turnul Alb – fosta inchisoare, Catedrala Sfântul Dumitru, unde sunt adapostite moastele Sfântului Dumitru, un port imens, dar si o curatenie impecabila. Desi au drumuri extraordinare, grecii construiesc in continuare noi autostrazi. Daca in România, o vila de trei stele poate fi considerata acceptabila pentru cele mai pretentioase gusturi, in Grecia aceeasi categorie corespunde unui hotel de doua stele. In vile este o curatenie impecabila, terasele sunt spatioase, camerele cu marmura pe jos, cu bucatarie dotata si baie moderna. Insa, surprinzator, nimeni nu iti va bate la usa sa iti ridice gunoiul, sa iti schimbe lenjeria sau sa iti mature… Pe receptioner il vezi doar in ziua in care iti preda cheia – la intrare in hotel, si in ultima zi, când o predai. Plajelesunt insa intr-adevar ingrijite, impartite pe portiuni. Sezlongurile si umbrelutele sunt oferite gratuit in cazul in care consumi ceva, indiferent de valoare. Din doua sute in doua sute de metri, plaja este prevazuta cu fileuri de volei, porti de fotbal, cabine de dus, toalete ecologice. Restul iti este adus pâna la ultimul cent, ti se multumeste politicos si esti invitat si a doua zi.


Atuurile grecilor


Atuurile grecilor sunt amabilitatea, priceperea in a face turism si comert. Si la ei, dupa furtuna sunt alge in mare, si la greci se vând chiciuri sau chinezarii. Multi patroni de hoteluri refuza sa inchirieze camere elevilor români veniti cu profesorii in vacanta, din cauza „ravagiilor“ lasate in urma: mobila aruncata pe geam, geamuri sparte etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS