10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutorizatii dupa ureche la Primaria Celaru

Autorizatii dupa ureche la Primaria Celaru

Primarul si secretarul Primariei din comuna doljeana Celaru sunt pasibili de amenzi de sute de milioane pentru eliberarea unor autorizatii de constructie fara sa aiba acest drept.


Directia de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Dolj a fost sesizata de Prefectura Dolj ca Primaria Celaru a eliberat niste autorizatii de constructie care incalcau prevederile Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie. „Prefectura Dolj, in urma unor controale de rutina efectuate la Primaria Celaru, a observat ca autorizatiile pentru câteva cladiri din comuna fusesera eliberate fara avizul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Dolj, asa cum prevede legea pentru localitatile care nu au personal de specialitate angajat la primarie. Vom trimite o echipa pe teren care sa verifice aceste autorizatii si, daca se vor gasi nereguli, primarul si toti cei care au semnat acele autorizatii sunt pasibili, conform Legii nr. 50/1991, de amenzi cuprinse intre zece milioane si un miliard de lei“, a explicat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj.


Primarul din Celaru se scuza si acuza


Secretarul Primariei Celaru, Mircea Gârd, a recunoscut ca atât el, cât si primarul si-au pus semnaturile pe unele autorizatii intocmite de un referent din primarie care nu aveau avizul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Dolj, dar nu stie numarul acestor autorizatii. „Nu stiu câte autorizatii au fost intocmite gresit pentru ca de acestea s-a ocupat un referent al primariei, care este acum in concediu. Am inteles ca ar fi vorba de certificate de urbanism cu date care difera. Vom discuta toate aceste date in sedinta de consiliu local din aceasta luna, pentru ca deocamdata totul este cu titlu informativ si mai este putin timp pâna vom vorbi pe date concrete. In masura in care va veni un control de la Directia de Urbanism si va gasi nereguli in intocmirea acestor autorizatii si eu, si primarul, si toti cei care am semnat vom suporta consecintele“, a spus secretarul Primariei Celaru.


Primarul David Florian a declarat initial ca nu Directia de Urbanism trebuie sa dea autorizatii, ci primaria, apoi dându-si seama ca la Primaria Celaru nu este angajata o persoana de specialitate, s-a razgândit si a spus ca el nu a semnat nici o autorizatie de constructie. Primarul nu stie nici cum s-au ridicat peste noapte niste cladiri in comuna, care nu au primit autorizatii. „Eu nu am semnat nici o autorizatie si nu am de ce sa fiu sanctionat. Sa plateasca acela care a semnat pentru ca eu nu ma ocup de autorizatii si nici nu semnez autorizatii fara documentatie in regula. Nu este raspunderea mea“, s-a scuzat primarul. Conform legii, Directia de Urbanism il va amenda primul pe primar, daca se dovedeste ca acele autorizatii de constructie nu au fost eliberate pe baza unei documentatii anterioare.


Primarii doljeni, luati la puricat


De controlul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Dolj nu va scapa in aceasta vara nici un primar doljean. Daca pâna acum toti primarii au primit spre lecturare modificarile Legii nr. 50/1991, adica majorarea amenzilor pâna la un miliard de lei, si au fost „invitati“ sa se prezinte cu autorizatiile de constructie spre corectare si avizare la CJ Dolj, de mâine angajatii Directiei de Urbanism vor pleca pe teren la vânatoare de constructii ilegale. „De când s-a modificat legea si au crescut amenzile, nu am dat nici o amenda primarilor. Pâna acum i-am dascalit si le-am trimis materiale informative, dar vom incepe controalele si fiecare cladire care nu are autorizatie va trebui sa intre in legalitate si i se va face si expertiza tehnica. Iar pe primarii care au semnat autorizatii fara avizul unei persoane de specialitate din primarie sau a Directiei de Urbanism ii pasc amenzi de zeci si chiar sute de milioane de lei“, a mentionat Dumitru Cernatescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS