10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNedeie in cinstea eroilor din munti

Nedeie in cinstea eroilor din munti

Dupa aproape un secol de la lupta de rezistenta impotriva austro-ungarilor pe Muntele Tulisa, in zona Vaii Jiului, eroii cazuti atunci pe câmpul de lupta vor fi cinstiti asa cum se cuvine, in zi de sarbatoare, printr-un pelerinaj si o petrecere câmpeneasca in vârful muntelui.


Localnicii, dar si autoritatile din zona Valea de Brazi au hotarât sa-i cinsteasca pe eroii cazuti in lupta printr-o serbare câmpeneasca, in zi de sarbatoare, de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, pentru ca, spun ei, acolo au murit atât soldati, cât si tarani, localnici care au intemeiat primele gospodarii in zona de munte a Vaii Jiului, români si unguri.


Dupa 90 de ani


Manifestarea, prima dupa 90 de ani de la acele evenimente, se vrea o rememorare a timpului in care România trecea prin momente de cumpana, dar si un parastas pentru sutele de eroi din munte. „Nimeni nu si-a amintit si nici nu s-a gândit sa aduca in vreun fel omagiu miilor de soldati care au murit atunci pe Tulisa, in lupta de rezistenta impotriva austro-ungarilor. In aceasta luna se implinesc 90 de ani de când s-a rupt pentru prima data frontul in acest loc, iar românii au rezistat atacurilor“, declara Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani.


In ultimele decenii, de eroii din munte si-au adus aminte doar câteva familii de localnici, momârlani ale caror rude au murit atunci. Taranii au facut mereu praznice in memoria lor si acum li s-a implinit un mare vis: acela de a avea un monument.


Spectacol la cota 1.780 in Muntii Retezatului


Nedeia in cinstea eroilor de pe Muntele Tulisa va avea loc la cota 1.780 m, la poalele Retezatului, in zona Valea de Brazi. Localnicii vor urca pe un drum de munte de zece kilometri, greu accesibil, pâna in inima muntelui, de la Drumul National 66A, in dreptul Putului 8 al minei, pâna la locul in care, cu un secol in urma, era trasata granita cu Austro-Ungaria. Acolo va avea loc si un spectacol de muzica populara la care au fost invitati: Veta Biris, Angela Stoian, Viorica Macovei, Adrian Stoica, Ilie si Adriana Medrea, Maria Capitanoiu, dar si interpreti locali.


40.000 RON pentru serbare


Pentru evenimentul ce va avea loc de Sfântul Ilie pe Muntele Tulisa, consiliul local a alocat suma de 400 de milioane de lei vechi, banii fiind folositi si pentru ridicarea unui monument in acel loc. Autoritatile locale spun ca acolo este deja ridicata o cruce incrustata in marmura, iar la eveniment sunt invitati si reprezentanti ai guvernului. „Crucea are 3,80 metri si a fost ridicata pe vechiul soclu pe care se afla un monument din lemn ce s-a degradat in timp. Am alocat bani pentru acest monument, dar am si lucrat la calea de acces, pentru ca drumul sa fie practicabil in bune conditii. Sunt zece kilometri si ne-am gândit sa le oferim oamenilor si o mica gustare la petrecerea ce va avea loc“, a spus Buhaescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS