10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiti un pacient destept!

Fiti un pacient destept!

Rugati doctorul sa-si spele mâinile si sa dezinfecteze stetoscopul! Majoritatea pacientilor sunt prea jenati sa preia controlul asupra situatiei. Dar, daca un medic va consulta cu un stetoscop murdar, sunteti expus tuturor bacteriilor purtate de pacientii care au fost consultati anterior cu acest stetoscop. Este foarte periculos, mai ales in cazul in care pe pielea dumneavoastra exista rani.


In alegerea unui medic, cereti recomandari de la farmacisti sau/si asistente medicale de la serviciul de urgenta. Nu va alegeti doctorul in functie de disponibilitate, amabilitate si abilitate. Concentrati-va numai asupra calitatilor profesionale. Asistentele medicale de la serviciul de urgenta sunt cele mai in masura sa dea un sfat, deoarece acestea au colaborat cu tot felul de medici si i-au vazut pe acestia in actiune.


Medicul trebuie sa aiba drept de practica. Puteti afla acest lucru de pe internet sau pur si simplu sunând la cabinetul doctorului si cerând aceasta informatie. Cea mai mare parte a medicilor nu mint in privinta acestui lucru.


Puneti secretarei intrebari esentiale. Atunci când sunati sa faceti o programare, intrebati daca medicul accepta pacienti noi, care sunt planurile de asigurari medicale acceptate de acel cabinet si unde si-a facut medicul respectiv rezidentiatul. Trebuie sa mai intrebati cine se ocupa de pacientii acestuia atunci când este plecat si cu ce spitale colaboreaza respectivul doctor.


Dati medicului toate detaliile despre istoricul familiei dumneavoastra. Trebuie sa stiti ce fel de boli – alergii, boli mentale, cancer, boli cardiace – au existat in familie. Daca cineva din familia dumneavoastra a murit inainte de vârsta de 65 de ani, trebuie sa-l informati pe doctor.


Informati-l pe doctor care sunt viciile dumneavoastra. Medicul trebuie sa stie daca fumati sau consumati alcool sau droguri, pentru ca aceste vicii pot avea un mare impact asupra tratamentului prescris de acesta.


Spuneti-i medicului ce medicamente luati. Aduceti cu dumneavoastra toate medicamentele pe care le luati, cele prescrise de alti medici, dar si cele care fac parte din automedicatie, la prima vizita la noul medic. Anumite medicamente pot influenta negativ sau anula efectul tratamentului prescris de medic.


Cereti o a doua parere. In 30% din cazuri, cererea unei a doua opinii poate avea drept consecinta schimbarea tratamentului. Câteodata, unele persoane nu cer o a doua parere pentru ca au senzatia ca isi submineaza doctorul. Nu este asa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS