9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDomnilor, grabiti-va sa faceti copii!

Domnilor, grabiti-va sa faceti copii!

O data cu trecerea vremii, ticaitul ceasului biologic „accelereaza“ nu doar in cazul doamnelor, ci si al barbatilor. In ciuda faptului ca parerile erau altele, mai nou s-a demonstrat ca, chiar si pentru reprezentantii sexului tare, este din ce in ce mai greu, o data cu trecerea anilor, sa conceapa un copil.


Cazuri precum cel al lui Charlie Chaplin, care a devenit pentru a 11-a oara tata la vârsta de 73 de ani, sunt deseori citate doar pentru a confirma ca dorinta de paternitate poate fi satisfacuta la orice vârsta. Pe de o parte, este adevarat ca fertilitatea masculina nu se epuizeaza dintr-o data si defintiv, cum se intâmpla in cazul femeilor o data cu sosirea menopauzei. Un numar crescut de studii a scos insa in evidenta ca si capacitatea de a se reproduce a barbatilor sufera un declin progresiv, astfel ca domnii care tot amâna momentul in care au de gând sa aiba un copil ar fi mai bine sa se grabeasca, pentru ca mai târziu s-ar putea sa fie mai greu. Un recent studiu realizat de un grup de cercetatori de la Institutul national francez de studii demografice, pe un esantion de aproape 2.000 de barbati, ale caror partenere au fost supuse fecundarii in vitro, a demonstrat faptul ca pentru femeile sub 30 de ani, un partener de peste 40 de ani reduce posibilitatea de a avea un copil cu peste 25 la suta. Pentru femeile cu vârste cuprinse intre 35 si 37 de ani, un partener de peste 40 de ani diminueaza sansele la una din trei.


„Un barbat de peste 40 de ani este un factor de risc crucial pentru esecul reproducerii“, a spus Elise de La Rochebrochard, una dintre autoarele studiului.


Cuplurile europene intârzie sa aiba copii


Aceasta problema vizeaza mai ales cuplurile din tarile industrializate din Europa, unde vârsta la care cuplurile se decid sa aduca pe lume mostenitori incepe sa devina din ce in ce mai inaintata. Potrivit unei recente statistici la nivel european, vârsta la care europenii se decid sa devina parinti este de peste 33 de ani. Problema declinului fertilitatii masculine, chiar daca nu este suficient dezbatuta, este foarte bine cunoscuta specialistilor.


„Si pentru barbati, ca de altfel pentru femei, vârsta potrivita pentru a avea copii este de 25 de ani“, a spus specialistul italian Giovanni M. Colpi. Dupa aceasta vârsta, declinul este lent, insa de neevitat.


„Consecintele pot fi grave, daca barbatul are deja probleme cu fertilitatea, din cauza unor patologii precum varicocelul sau din cauza unui stil de viata neadecvat, precum si a factorilor de mediu“.


Studiile au confirmat ca, o data cu trecerea anilor, calitatea spermei scade. Mobilitatea spermatozoizilor, factor crucial pentru fecundare, ar scadea cu 0,7 la suta in fiecare an, iar vârsta limita ar fi cea de 40 de ani. Si, dupa cum deja bine se stie in cazul femeii, si paternitatea intârziata ar constitui un potential pericol pentru sanatatea copilului. Riscul de avorturi si anomalii genetice creste nu doar o data cu cresterea vârstei mamei, ci si cu cea a tatalui. Iar unele boli, precum schizofrenia, par a fi mult mai frecvente la copiii unor tati care depasesc vârsta de 40 de ani. In acelasi timp, cercetatorii americani au analizat, cu ajutorul unor tehnici speciale de biologie moleculara, sperma a 97 de barbati cu vârste cuprinse intre 22 si 80 de ani. Rezultatele au fost clare. In grupa voluntarilor cu vârste cuprinse intre 40 si 49 de ani, o anomalie genetica a spermatozoizilor, care face mult mai dificila conceperea, era prezenta intr-un numar dublu fata de grupul tinerilor de 20 de ani. Cercetatorii au mai verificat si o alta curiozitate: probabilitatea de a concepe un baietel sau o fetita nu se schimba o data cu vârsta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS