10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBarbatul si femeia se nasc egali

Barbatul si femeia se nasc egali

Psihologul francez Catherine Vidal, citata de site-ul meridianul.com, este de parere ca diferentele intre creierele barbatilor si cele ale femeilor nu sunt innascute, ci achizitionate odata cu dezvoltarea cerebrala. Vidal este de parere ca exista multe prejudecati legate de diferentele dintre creierele barbatilor si cele ale femeilor.


Psihologul este de parere ca idei precum „femeia si barbatul se servesc in mod diferit de emisferele cerebrale“ si „cele doua emisfere cerebrale interfereaza mai eficient in cazul femeilor decât in cazul barbatilor“ sunt invechite, care dateaza de cel putin 30 de ani. Cunostintele despre functionarea creierului trebuie actualizate. Adevarul este ca exista diferente semnificative si in cazul persoanelor de acelasi sex, de exemplu sunt diferente mari intre creierul unui fotbalist si cel al unui violonist.


Exista totusi diferente?


Diferentele anatomice si de functionare nu sunt innascute. Componentele creierului sunt influentate foarte puternic de mediul exterior, cultura, familie, societate. De exemplu, la testele psihologice, femeile rezolva mai bine problemele legate de limbaj, in timp ce barbatii rezolva mai bine problemele legate de orientarea in spatiu. Aceste diferente nu sunt perceptibile in timpul adolescentei si sunt mai putin vizibile in cazul unor culturi precum cea africana sau asiatica. Mediul este deci un factor care influenteaza.


Cu toate acestea, ideea diferentei intre creierul feminin si cel masculin are mare succes la public. Aceste idei sunt insotite de câteva probe stiintifice. De exemplu, având in vedere teoria evolutiei, este normal sa se creada ca barbatii sunt foarte buni la orientarea in spatiu, pentru ca ei au fost cei care s-au ocupat cu vânatoarea, in timp ce femeile s-au ocupat multa vreme de copii. Acest gen de declaratii este, totusi, speculativ. Se iau in calcul diferentele hormonale si genetice, dar nu se iau in calcul diferentele sociologice si culturale.


Biologia, insa, nu poate explica totul. Nu se pune problema negarii diferentelor intre barbati si femei din punct de vedere biologic, ci de a se explica mai amanuntit originea acestor diferente. Originea diferentelor intre creierul femeii si cel al barbatului se poate gasi in biologie, istorie, cultura sau sociologie. Diferentele biologice nu sunt fundamentale in explicarea rolurilor barbatilor si ale femeilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS