14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlimente esentiale pentru vegetarieni

Alimente esentiale pentru vegetarieni

De la o inima sanatoasa pâna la bunastarea animalelor, exista o multitudine de motive pentru a renunta la carne si a deveni vegetarian. Din punct de vedere nutritional, aceasta trecere afecteaza organismul, deoarece „se trezeste“ dintr-o data privat de cei sase nutrienti vitali: proteine si fier (care sunt cel mai greu de obtinut in cantitati adecvate), calciu, zinc, vitamina B12 si vitamina D.


Carnea ofera organismului proteine, grasimi, vitamina B si minerale (in principal fier si zinc), iar pestele, pe lânga cele enumerate, asigura si necesarul de vitamine A, D si F. Site-ul topsanatate.ro va reda câteva solutii simple care ofera necesarul de nutrienti pentru buna functionare a fiecarui organism substituind carnea.


Tofu este o adevarata sursa de proteine, zinc si fier. O jumatate de ceasca de tofu va poate oferi peste 100 mg de calciu, dar si 30% din necesarul zilnic de vitamina D care favorizeaza absorbtia calciului in organism. De asemenea, laptele din soia este foarte bogat in calciu si vitamina D. Sfat: tofu constituie un substitut eficient pentru carnea de pasare si peste si poate fi folosit cu incredere in orice reteta.


Lintea, la fel ca fasolea boabe, face parte din familia leguminoaselor si constituie o excelenta sursa de proteine si fibre solubile. Insa, lintea are un avantaj fata de fasolea boabe: contine de doua ori mai mult fier si este foarte bogata in vitamine B. Pentru noii vegetarieni, lintea este alimentul potrivit pentru a atenua trecerea brusca la legume. Sfat: supa de linte este doar inceputul. Adaugati linte la tocana de legume sau alte sosuri de legume; amestecati-o cu ceapa rosie; gatiti-o cu morcovi. Experimentati cât mai multe combinatii! De exemplu, lintea rosie se fierbe foarte repede si poate fi pisata pentru a face un piure.


Fasolea boabe, o ceasca pe zi, va poate oferi o treime din necesarul zilnic de fier, proteine si fibre. Mai mult, aceste fibre sunt solubile si ajuta la mentinerea unui colesterol scazut. De asemenea, o ceasca de fasole boabe furnizeaza o cantitate insemnata de potasiu, zinc, vitamine B si calciu. Este important sa clatiti bine fasolea conservata in cutie. Sfat: amestecati fasole cu zarzavat si paste din grâu; adaugati-o in supe cu diverse combinatii de legume.


Nucile si alunele sunt o sursa de proteine, zinc si vitamina E. O jumatate de ceasca de migdale asigura 175 mg de calciu pe zi. Studii recente au aratat ca nucile si alunele nu ingrasa, cu toate ca au foarte multe calorii. Ba mai mult, alunele americane ajuta la slabit. Sfat: adaugati-le in diferite salate; garnisiti supele; farâmitati-le in briose si placinte.


Cerealele asigura necesarul de vitamina B12 , fier, calciu si fibre insolubile (care reduc riscul cancerului de colon si al altor tulburari digestive). Tineti minte ca, daca nu consumati zilnic oua si produse lactate, trebuie sa luati un supliment de vitamina B12. Sfat: Deoarece diferite cereale asigura diferiti nutrienti, imbinati-le corespunzator.


Legumele verzi, precum spanacul, broccoli, salata verde, au un continut mare de fier (in special spanacul), vitamina A si calciu (intr-o forma foarte greu de absorbit). Sunt si o sursa de antioxidanti care ajuta la combaterea cancerului. Sfat: gatirea lor si stropirea cu zeama de lamâie si otet face calciul mai usor de absorbit in organism. Imbinati intotdeauna alimentele bogate in fier cu acelea bogate in vitamina C, deoarece aceasta ajuta la absorbtia fierului. Amestecati-le in salate cu ardei rosu si galben, rosii, morcovi, mandarine si portocale; iar daca le preferati gatite, inabusiti legumele verzi in ulei de masline si adaugati piper, usturoi si ceapa.


Fructele de mare sunt bogate in minerale (fier, magneziu, calciu, iod, crom) si in vitaminele A, C, E si multe din complexul B. Sfat: adaugati-le in sandvisuri si salate; gatiti-le cu alte legume sau folositi-le in supe.


Fructele confiate (caise, stafide, prune, mango, ananas, smochine, cirese) au un continut ridicat de fier, iar combinate cu alune si nuci asigurati necesarul de minerale, vitamine si unele fibre. Sfat: imprastiati-le prin salate; amestecati-le in piureul de cartofi, sau combinati-le cu alune, nuci si seminte; taiate marunt, ele pot fi asortate cu budinca, placinta, prajituri si cereale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS