3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria ii strânge cu usa pe contribuabili

Primaria ii strânge cu usa pe contribuabili

Inspectorii fiscului local si-au facut norma de incasari din executari silite pe spinarea persoanelor fizice. Firmele cu datorii de zeci sau sute de ori mai mari decât ale contribuabililor simpli i-au lasat cu buza umflata pe inspectori.


Aproape 3.000 de craioveni au fost executati silit sau vor cadea victima procedurilor de recuperare a debitelor declansate de inspectorii Directiei de Taxe si Impozite a Primariei Craiova. Dintre datornici, mai mult de 700 aveau debite mai mari de 20 de milioane de lei fiecare, iar 53 – mai mari de 50 de milioane de lei.


De la inceputul anului, peste 25 de miliarde au intrat in bugetul local aproape numai prin executare silita, pe lânga contribuabilii persoane fizice vizati cazând prada si peste 100 de societati comerciale cu debite de circa 100 de milioane de lei vechi fiecare. „Suma provine atât din executari silite, cât si din bani incasati in urma unor proceduri de reorganizare judiciara si faliment si din incasari suplimentare peste cele declarate de contribuabili“, a spus directorul adjunct al Directiei Taxe si Impozite Locale, Eugen Calinoiu. El apreciaza ca actiunile din acest an ale compartimentelor specializate in stabilirea, impunerea si recuperarea debitelor au inregistrat un trend ascendent.


Marii datornici, intangibili


In vreme ce craiovenii sunt executati pe capete, organele fiscale nu se pot atinge de cei mai mari datornici catre bugetul local, societatile comerciale, din cauza ca acestea sunt supuse privatizarii. Peste 80 de miliarde de lei din bugetul local se afla inca in curtea SC Electroputere, alte trei miliarde fiind datorate de SC Ciprom, unitati aflate sub incidenta unor normative speciale si administrate, de asemenea, in regim special. „De societatile care beneficiaza de prevederile din domeniul privatizarii nu ne putem atinge“, a confirmat directorul Calinoiu.


Directia Taxe si Impozite este inscrisa la masa credala in cazul altor 107 persoane juridice in faliment sau in reorganizare, dar mai are de obtinut bani de la 366 de firme care nu si-au preschimbat in termen legal certificatul de inmatriculare. „In aceste cazuri trebuie sa asteptam ca alte institutii sa dizolve firmele si sa dispuna procedurile de recuperare a debitelor. De altfel, cam in aceeasi situatie ne aflam in cazul altor 478 de societati care nu si-au majorat in termen capitalul social“, a mai aratat Eugen Calinoiu.


Considerând ca functionarii s-au autodepasit in acest an, directorul Directiei Taxe si Impozite, Ioan Vacariu, a solicitat Consiliului Municipal Craiova suplimentarea, conform legii, a cotei de stimulente pe 2006 cu 1,5 miliarde de lei, cei 28 de inspectori având de primit in total trei miliarde de lei sub forma de stimulente financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS