10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperatiune de amploare a Israelului in Liban

Operatiune de amploare a Israelului in Liban

Israelul a instituit blocada totala asupra Libanului, in cadrul ofensivei militare de amploare lansate impotriva gruparii siite libaneze Hezbollah. Aviatia israeliana a bombardat ieri-dimineata aeroportul international din Beirut, iar marina militara a patruns in apele teritoriale libaneze. Conflictul a inceput dupa ce miscarea siita a rapit miercuri doi militari israelieni. In numai 24 de ore s-au inregistrat 100 de morti, printre care si 15 copii, inclusiv un bebelus de zece luni.


Israelul a avertizat Libanul sa evacueze toti rezidentii din sudul capitalei Beirut, unde se banuieste ca se ascunde liderul gruparilor de gherila Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.


Rezistenta islamica, aripa militara a Hezbollahului siit libanez, a anuntat ca a lansat ieri rachete cu raza lunga de actiune de tip Raad-1 asupra unei baze aeriene israeliene din nordul statului evreu. Oficialii Hezbollah afirma ca baza israeliana a fost „lovita in plin“, cel putin o persoana fiind ucisa si alte 29 ranite. In acelasi timp, un ofiter israelian, citat de Agentia France Presse, a declarat ca aeroporturile libaneze vor fi bombardate, iar marina militara a statului evreu va impiedica orice miscare a navelor in porturile libaneze Saida, Tyr, Beirut si Tripoli. Armata statului evreu intentioneaza sa loveasca dur Hezbollah in Beirut, unde se afla cartierul general al miscarii, precum si familiile liderilor sai.


Românii care traiesc in capitala Libanului au inceput sa fuga catre Damasc


Comunitatea internationala a cerut partilor implicate in conflictul din Orientul Mijlociu sa faca tot posibilul pentru a opri violentele. Libanul a solicitat reunirea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU pentru a analiza „agresiunea israeliana“, in timp ce ministrul libanez al informatiilor a declarat ca principala cerere a Libanului este un amplu armistitiu care sa intre in vigoare imediat. Românii care traiesc in capitala Libanului au inceput sa fuga catre Damasc, in Siria, in incercarea disperata de a scapa de bombardamentele armatei israeliene. Analistii economici sunt de parere ca investitiile României in reconstructia Libanului se amâna, din cauza violentelor. Mai multe companii românesti si-au exprimat dorinta de a participa la reconstructia Libanului, au existat discutii, inclusiv la nivel oficial, dar nu s-a intâmplat nimic concret.


Istoric


Conflictul israeliano-palestinian isi are originile in 1948, anul de nastere a statului Israel. In dorinta de a opri infiintarea unui stat evreu pe teritorii pe care le considerau ca fiind ale lor, cinci tari arabe, inclusiv Libanul, au pornit o ofensiva armata ce viza distrugerea statului nou-infiintat. Razboiul astfel pornit a dat nastere unui val de mii de refugiati palestinieni, ce au gasit adapost in tarile arabe vecine. Din rândul refugiatilor au luat nastere si o serie de organizatii paramilitare ce planuiau pornirea unui razboi de gherila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS