9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSi-a aruncat casa in aer ca sa nu o piarda

Si-a aruncat casa in aer ca sa nu o piarda

Medicul american de origine româna Nicholas Bartha, de 66 de ani, a decis sa-si puna capat vietii, aruncând in aer imobilul de pe strada 62 din Manhattan. Actul sinucigas a esuat insa 15 oameni au fost raniti in urma incendiului provocat de explozie. Printre acestia s-a aflat si Bartha, care a fost internat in Spitalul Presbyterian din New York cu arsuri de gradele 2 si 3.


Potrivit publicatiei New York Times, casa de pe strada 62 a fost mai mult decât un camin pentru Nicholas Bartha: era incununarea muncii sale de o viata, dovada ca reusise sa implineasca visul clasic al imigrantului. Mai mult de 200 de pompieri au depus eforturi pentru a tine lucrurile sub control dupa ce explozia a distrus imobilul de patru etaje din Manhattan.


Doctorul Bartha, aproape inconstient, a fost scos dintre ruine, dupa ce casa a fost la un pas de a fi facuta una cu pamântul de explozia unei conducte de gaze. Inainte ca incendiul sa fie stins, politia a inceput sa-l suspecteze pe Bartha de producerea exploziei.


Ar fi facut orice sa pastreze casa


Casa in care locuia Bartha nu era obisnuita, ci fusese folosita, in urma cu mai mult de jumatate de secol, de spionii americani. Asa se explica faptul ca, in urma divortului, doctorul Bartha ar fi facut orice sa pastreze casa, inclusiv sa ramâna casatorit, dupa cum a declarat avocatul sau. Insa, anul trecut, a pierdut una dintre batalii, când instanta a decis ca sotia sa merita o parte din casa, decizie pe care el a atacat-o. Apoi, in luna aprilie, i s-a impus sa vânda imobilul, pentru a-i plati sotiei sale o despagubire de peste patru milioane de dolari.


In declaratiile date in fata instantei, sotia sa a declarat ca el a jurat in multe rânduri ca va muri in acea casa inainte ca ea sa o primeasca.


„Voia sa ramâna casatorit“, a declarat Ira E. Garr, avocatul doctorului Bartha. „Voia sa-si mentina statutul pentru a continua sa locuiasca in acea casa. Nu voia nimic altceva decât sa ramâna in acea casa pentru tot restul vietii“, a adaugat Garr.


Casatoria dintre doi imigranti


Doctorul Bartha si-a cunoscut sotia, Cordula Hahn, olandeza la origine, in 1973. El studia medicina la Universitatea din Roma, in timp ce ea tocmai isi obtinuse doctoratul in literatura germana. In 1974, s-au mutat impreuna in Statele Unite si au locuit cu parintii lui in Rego Park, Queens. Dupa ce ea a obtinut o slujba la Consulatul General al Olandei din New York, iar el a studiat si a sustinut examene pentru a câstiga drept de practica si in Statele Unite, cei doi s-au casatorit in 1977. Curând au aparut si copiii, doua fete, Serena si Johanna. Sotia a ramas acasa sa-i creasca, in timp ce el a lucrat in camerele de urgenta ale spitalelor, unde si-a câstigat reputatia de a fi un om dur.


Era anul 1980 când doctorul Bartha a vazut pentru prima oara ceea ce s-a dovedit a fi „dragostea vietii sale“, o casa cu patru niveluri pe strada 62, intre Central Park si Madison Avenue.


Dupa cum reiese din actele de divort, el si parintii sai, Ethel si John Bartha, au cumparat casa cu 395.000 de dolari, dupa ce au platit un avans in numerar de 199.699 de dolari. Doctorul Bartha, tânara sa familie si parintii sai s-au mutat in casa in 1986.


Doctorul Bartha isi gasise casa visurilor, dar casnicia sa era departe de a fi idilica. In octombrie 2001, sotia sa a inaintat cererea de divort si s-a mutat cu fetele intr-un apartament mic din Washington Heights.


Mai multe tentative de suicid


Actele de divort descriau o viata de familie bizara, nefericita. Potrivit unei decizii a instantei, doctorul Bartha a impânzit curtea casei cu svastici, care aveau rolul de a o traumatiza pe sotia sa, descendenta evreica, nascuta in Olanda ocupata de nazisti. Bartha s-a infuriat când sotia le-a dat jos. Mai mult decât atât, potrivit presei, doctorul si-ar fi ignorat sotia in perioada in care aceasta se afla in tratament pentru cancer la sân.


El a fost obligat sa-i plateasca sotiei 1.230.000 de dolari si o pensie alimentara lunara de doua mii de dolari, decizie la care a facut apel. La inceputul anului 2005, Curtea Suprema a hotarât ca imobilul era bun comun, adica sotia era indrituita la o parte din casa.


Bartha ar fi incercat de mai multe ori sa se sinucida. In urma cu trei, patru ani, el s-a inchis in birou si a pulverizat insecticid, dar secretara l-a gasit dupa ce a fost nevoita sa sparga usa. In ultimul an, partenerul sau l-a gasit in beci lesinat, dupa ce inhalase gaz.


In aprilie 2006, judecatorul a decis ca 75 la suta din participatiunile imobilului sa fie scoase la licitatie si, de asemenea, ca Bartha sa fie evacuat la zece zile dupa licitatie.


Vineri, un reprezentant al politiei a venit la casa lui Bartha cu actele de evacuare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII