7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEdilii din Vâlcea, dupa gratii

Edilii din Vâlcea, dupa gratii

Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis ieri ca primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutau, sa fie din nou incarcerat, in dosarul mitei de 20.000 de euro pe care edilul-sef si viceprimarul au pretins-o de la un om de afaceri, pentru a-i elibera un certificat de urbanism.


Instanta a hotarât emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru primar si respingerea recursului avocatilor viceprimarului pentru eliberarea acestuia. In cazul lui Gutau, instanta a rejudecat pe fond cazul, deoarece DNA a depus probe noi. Aceste noi dovezi nu sunt altceva decât casetele video realizate in timpul urmaririi celor doi edili din Râmnicu Vâlcea.


Anterior, când Tribunalul Bucuresti a decis lasarea in libertate a primarului, la dosar nu existau decât stenogramele discutiilor, in care se putea citi cum Mircia Gutau refuza verbal mita oferita de Crinu Popescu. La Curtea de Apel s-au depus insa si casetele video in care se poate vedea foarte clar cum primarul face cu mâna semne de aprobare a mitei. Aceste inregistrari au fost considerate suficiente de catre judecatorii Curtii de Apel Bucuresti.


Probe noi: casete video


Cei doi edili din Râmnicu Vâlcea au sustinut luni ca sunt nevinovati si ca totul este o inscenare pusa la cale de Crinu Popescu, denuntatorul din cazul flagrantului de 20.000 de euro. Pe de alta parte, reprezentantii DNA au explicat ca flagrantul realizat joi, 6 iulie, la Hotelul Mara, este a doua transa dintr-o mita totala de 50.000 de euro, pe care Popescu trebuia sa o dea pentru eliberarea unei autorizatii de constructie. O prima suma, de 5.000 de euro, sustin procurorii, ar fi fost data in luna aprilie 2006. Viceprimarul Nicolae Dicu a declarat ca banii reprezentau un imprumut luat de la Crinu Popescu, in vederea achizitionarii unui apartament, si nicidecum nu erau mita.


Procurorul DNA a aratat ca la dosar au fost aduse probe noi, care nu au fost prezentate la tribunal, constând in mai multe casete din momentul flagrantului. „Când a intrat denuntatorul, Gutau nu a facut un gest de refuz, este vorba de un gest aprobativ, din mâna“, a explicat magistratul. Procurorul a spus ca in timp ce refuza verbal mita, primarul Gutau facea semn cu mâna ca e de acord cu prima transa. „Si-au transformat slujbele in sursa de venituri ilicite“, a declarat procurorul, care a cerut din nou arestarea preventiva a ambilor edili. El a mai spus ca locul unde s-a realizat flagrantul, toaleta hotelului, nu denota faptul ca era vorba de o tranzactie comerciala, asa cum ar fi sustinut Dicu in primele declaratii.


Suspendati din functie


Din declaratiile lui Crinu Popescu reiese ca el dorea sa ridice o cladire pe o suprafata de 280 de metri patrati, insa nu i se aproba proiectul de constructie decât pentru o treime din aceasta suprafata. Dupa câteva luni, sustine el, i s-a dat de inteles ca lucrurile s-ar putea rezolva cu 50.000 de euro. Pentru ca au fost arestati preventiv, cei doi sunt suspendati automat din functie potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001. Viceprimarul Nicolae Dicu a fost exclus din PD si aceeasi soarta o va avea si primarul Mircia Gutau, potrivit presedintelui democrat, Emil Boc.


Viceprimarul liberal Constantin Moceanu a declarat ca este gata sa preia interimatul la Primaria Râmnicu Vâlcea, desi a fost internat din cauza unor probleme de sanatate.


Libertate de week-end


Tribunalul Bucuresti hotarâse vinerea trecuta sa il cerceteze in libertate pe primarul Mircia Gutau si sa il aresteze doar pe viceprimarul PD, Nicolae Dicu, care fusese surprins in flagrant când lua 20.000 de euro mita, de la omul de afaceri vâlcean Crinu Popescu, in toaleta unui hotel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS