12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDanezii aduc ajutoare pentru copiii din Dolj

Danezii aduc ajutoare pentru copiii din Dolj

De zece ani, sute de români din judetul Mehedinti se bucura de o viata mai frumoasa, datorita unei fundatii umanitare daneze. Zilele acestea „Born I Rumaenien“ (BIR) a venit si la Craiova, propunându-si ca, in colaborare cu Fundatia „Gazeta de Sud“, sa aduca bucurii si in vietile acelor doljeni napastuiti de soarta.


Au venit in România cu un scop precis: acela de a ajuta copiii. „Sunt nenumarati copii saraci in tara dumneavoastra, care probabil ca nu au vazut o jucarie in viata lor. Fundatia noastra avea ca principal obiectiv colectarea de haine, jucarii, alimente si aducerea acestora pentru micutii sarmani din România. Si cum majoritatea copiilor au parinti, bunici, in timp ne-am reevaluat aria de activitate, preocupându-ne de strângerea de ajutoare pentru familii, in ansamblu“, a spus Soren Andersen, presedintele Fundatiei „Born I Rumaenien“.


Astfel, in 1996, la doar un an de la infiintarea ei, fundatia daneza a pasit prima data pe pamânt românesc. S-a intâmplat la Orsova, orasul pe care corespondentul danezilor – un preot român – l-a recomandat ca incepere a proiectului umanitar. De atunci, timp de zece ani, doua sute de tiruri au avut ca destinatie casele, gradinitele, scolile si spitalele mehedintene. S-au adus mii de tone de haine, jucarii, produse alimentare, mobilier si tehnica medicala.


„Am dotat Spitalul din Orsova, gradinite si scoli din oras si satele vecine. Cred ca atât articolele de imbracaminte, cât si celelalte obiecte au schimbat câte ceva in zona respectiva. Nu s-au imbogatit, in mod sigur, dar oamenii de acolo s-au apropiat mai mult de niste conditii de viata decente“, a spus Soren Andersen.


Vizita la Rast


Primul contact cu Craiova si Fundatia „Gazeta de Sud“ s-a stabilit in luna mai, având ca proiect de colaborare organizarea unei campanii pentru ziua de 1 Iunie, finalizata cu un real succes. De Ziua Internationala a Copilului, Caravana Sperantei a mers in zonele calamitate din Dolj, impartind cadouri copiilor sinistrati. Din pachete nu au lipsit atunci jucariile oferite de Fundatia „Born I Rumaenien“.


Ieri, presedintele Soren Andersen a sosit la sediul GdS, exprimându-si dorinta de a continua o colaborare inceputa atât de frumos. La cererea sa, membri ai fundatiei craiovene l-au insotit la Rast, locul unde a ajuns in iunie o parte din ajutoarele umanitare.


„Am vrut sa evaluez situatia din zonele afectate de inundatii. Fundatia noastra va veni cu un transport de câteva tone la inceputul lui septembrie. Inca nu am decis care va fi destinatia acestor ajutoare, insa una dintre posibilele locatii va fi in sud, acolo unde apele au facut ravagii. Fundatia GdS ne-a oferit suficiente informatii si despre alte zone din Dolj care ar avea nevoie de sprijinul nostru si chiar despre nenumarate adaposturi sociale din Craiova, centre de plasament ori blocuri de locuinte sociale unde oamenii o duc foarte greu. Vom purta discutii cu partenerii nostri in saptamânile urmatoare pentru a hotari unde vom aduce ajutoarele din septembrie. Desigur ca nu ne vom opri aici, ne vom intoarce negresit la Craiova si in Dolj, pentru a ajuta micutii din aceasta bucata de Românie lovita de soarta!“, a afirmat Soren Andersen.


In vizita sa de ieri de la Rast, Andersen s-a intâlnit si cu ministrul lucrarilor publice si pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, care a venit aici pentru a analiza stadiul lucrarilor. Cei doi au schimbat câteva opinii cu privire la situatia actuala, amândoi concluzionând ca oamenii din Rast au nevoie de sprijin material si financiar, atât din partea guvernului, cât si a tuturor celor care au posibilitatea sa il ofere. Astazi, Soren Andersen va pleca la Copenhaga, unde va initia colectarea de ajutoare pentru doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS