8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, zguduita de o noua explozie

Craiova, zguduita de o noua explozie

O deflagratie puternica s-a produs ieri in cartierul craiovean Romanesti, dupa ce o conducta de gaze a explodat in timpul unor probe de presiune. Numai norocul a facut ca incidentul de ieri sa nu produca victime si pagube materiale.


Dupa aproape o jumatate de an de la explozia punctului termic din cartierul craiovean Lapus, ieri, o noua deflagratie a zguduit municipiul Craiova. Explozia s-a produs la ora 12.23 la o conducta de gaze care trece pe sub intersectia strazilor Ecoului si Homer aflate in cartierul Romanesti si a format un crater de aproape trei metri adâncime si cinci metri in diametru. La fata locului s-a deplasat conducerea Distrigaz Sud – beneficiarul lucrarilor, pompierii, politia, SMURD-ul si prefectul Nicolae Giugea. Din fericire, puternica deflagratie nu a produs victime si nici pagube materiale, insa acest lucru s-a intâmplat numai datorita faptului ca in acel moment nu se aflau pe strada trecatori sau masini. Din primele verificari se pare ca este vorba de o conducta de gaze la care se executau probe de presiune cu aer comprimat de catre SC SCHNELL LEITUNG SA Ploiesti, firma constructoare a acesteia.


„A fost construita de muncitori care stateau beti aproape tot timpul“


Locuitorii strazilor Ecoului si Homer marturisesc ca au tras o sperietura zdravana la auzul puternicei explozii. „Eram cu nevasta in curte si am auzit o bubuitura puternica. La inceput am crezut ca s-a intâmplat ceva cu masina baiatului, dar când am iesit am vazut ca toata strada era aruncata in aer. Am avut mare noroc ca nu este conducta mai aproape de casa ca nu mai scapam. Daca trecea cineva pe acolo in acel moment cred ca se intâmpla o nenorocire, dar Dumnezeu a tinut cu noi astazi“, a povestit Nicolae Chitu, proprietarul casei in fata careia s-a produs deflagratia.


Majoritatea locuitorilor de pe cele doua strazi spun ca le este teama de conducta care trece pe lânga casele lor pentru ca a fost construita de muncitori care stateau beti aproape tot timpul. „Eu nu ma pricep la astfel de lucrari, insa nu cred ca e normal ca la imbinarile unei conducte de gaze sa lucreze doar doi oameni care stau toata ziua cu sticla in gura si nesupravegheati de nimeni“, a mentionat O.P., care locuieste la câteva case de intersectia celor doua strazi.


Cele mai grave acuze la adresa firmei constructoare au fost aduse de Ioana Badea, care a declarat ca a sesizat autoritatile in repetate rânduri pentru a veni sa vada in ce mod se lucreaza la conducta de gaze care trece pe lânga casa ei. „Le-am zis de câteva ori sa nu mai lucreze beti, dar ne-au repezit si pe mine, si pe sotul meu. Era ca la nebuni aici in timpul lucrarilor, plin de sticle peste tot. Am sunat la Distrigaz ca sa le aduc la cunostinta ce se intâmpla, dar mi-au zis ca nu e treaba lor. Viceprimarul a spus ca trimite pe cineva, dar nu a ajuns nici pâna azi. Odata se apucasera sa vânda pamântul scos din sant pe bautura“, a declarat Ioana Badea.


Prefectul cere analiza lucrarilor


SC DISTRIGAZ SUD, beneficiarul lucrarii de executie a conductei de gaze care traverseaza intersectia strazilor Homer si Ecoului, s-a spalat repede pe mâini de incidentul de ieri si a aruncat pisica moarta in curtea SC SCHNELL LEITUNG. Reamintim ca Distrigaz Sud a fost gasita vinovata de Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj pentru deflagratia din 27 ianuarie de la Punctul termic nr. 3 din cartierul craiovean Lapus. „Evenimentul s-a produs la o conducta noua pe care firma constructoare o testa cu aer comprimat. Abia dupa probe, conducta urma sa fie predata Distrigaz Sud. Aceasta conducta lucreaza in mod normal la o presiune de 6 bari, iar testele se fac pentru presiuni mai mari din motive de securitate. Din câte am stabilit pâna acum, o imbinare a cedat si presiunea a fost eliberata. Este primul caz când in timpul probelor se intâmpla asa ceva“, a declarat Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud Craiova.


Conducerea Distrigaz a mentionat ca se asteapta remedierea imbinarii, repetarea testelor, dupa care conducta va fi preluata de la constructor. Chiar daca a subliniat ca deocamdata conducta respectiva nu apartine societatii pe care o conduce, Ciocanescu a recunoscut ca Craiova a trecut pe lânga alta tragedie. „Daca in acel moment se aflau oameni sau masini in zona se putea intâmpla sa fie ranit cineva“, a incheiat Ciocanescu.


Prefectul Giugea a decis sa sesizeze organele in drept pentru a verifica in ce conditii s-a executat lucrarea. „Din pacate, iar ne confruntam cu o problema cu gazele. Multumim lui Dumnezeu ca nu se afla in acel moment nimeni prin preajma, altfel am fi trecut prin alta tragedie. Am inteles ca responsabila de lucrare este o firma din Ploiesti. Voi sesiza pe cei in drept ca sa analizeze modul in care s-a executat aceasta conducta de gaze“, a declarat Nicolae Giugea.


Explozie cu victime


Pe 27 ianuarie, la ora 5.19, Punctul termic nr. 3 din cartierul craiovean Lapus a fost distrus de o puternica explozie. In momentul deflagratiei, in interiorul punctului termic se aflau Dan Ibinceanu, de 44 de ani, angajat al Regiei de Termoficare, si Doina Trica, de 36 de ani, salariata a Regiei de Apa. In urma deflagratiei, Doina Trica a decedat pe loc, iar Dan Ibiceanu la scurt timp, din cauza arsurilor suferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU