12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlte sfaturi despre comunicarea in cuplu

Alte sfaturi despre comunicarea in cuplu

In povesti totul se termina cu: „si au trait fericiti pâna la adânci batrâneti”. In viata lucrurile sunt invers: „ eram impreuna de aproape doi ani si mai bine. Relatia era perfecta“.


La un moment dat, in orice relatie se ajunge la o situatie destul de incordata: el simte si isi doreste ceva, ea isi doreste brusc altceva, iar cele doua nevoi par a se exclude reciproc. De fapt, este o forma de comunicare intre ei prin care incearca sa transmita un mesaj unul altuia. El incearca sa spuna un lucru simplu: „Am nevoie de timp pentru mine. Ei sunt prietenii mei si nu vreau sa renunt la ei. Eu am orgoliul meu“. Pe de alta parte, poate, incearca sa transmita un mesaj si prietenilor sai. Nu as putea sa stiu care este acest mesaj, dar el poate suna ceva in genul: „sunt o persoana care este autonoma si independenta“. Specific vârstei este perioada de afirmare puternica a independentei.


In discutiile din cuplu se evita subiectele cu adevarat importante


Mai corect spus, vorbim despre incapacitatea de comunicare autentica ce se stabileste intre oameni. Oamenii spun tot felul de lucruri – vorbesc despre sport, dragoste, muzica, oameni, dar mai rar comunica direct cu celalalt pe o lungime adecvata de unda. Evident, capacitatea de comunicare este o trasatura extrem de importanta. Pentru ca aceasta comunicare sa functioneze este necesara o forma de relationare prin care sa poata spune ceea ce are de spus si sa poata avea acces la ceea ce simte si la ceea ce traieste celalalt si propria persoana. De obicei, nu reusim sa integram si sa comunicam ceea ce este neclar in noi. Daca nu ne este clar ceea ce simtim, capacitatea noastra de comunicare scade sensibil.


Clarificati-va sentimentele si aspiratiile


In ansamblu, problema este simpla – ce poti face pentru ca el sa comunice cu tine. In primul rând, incearca sa-ti clarifici propriile sentimente, ce vrei de la partenerul tau si ce astepti, la rândul tau de la el. Când vei avea clare aceste lucruri, atunci vei reusi sa obtii ceea ce-ti doresti. Daca tu inveti sa comunici atunci o va face si el daca te iubeste. Poate ca partenerul tau este prea prins in el insusi sau poate este prea prins in imaginea pe care ceilalti o au despre el. Trebuie sa fii dispusa sa intelegi lucrurile chiar daca ele intra in contradictie cu ceea ce stii. Partenerul tau are nevoile lui, isi doreste sa fie independent, vrea sa tina la propria lui imagine. El vrea tandrete. In orice moment, amintiti-va ca exista numeroase forme de comunicare: discutia „face to face“, mesajele scrise, sms, scrisori, dedicatiile la radio, TV etc.


Comunicarea este un domeniu complex intr-un cuplu care necesita mult efort si nu oricine poate reusi. Când reusim sa avem curajul sa comunicam, atunci iubirea ne poate ajuta.


Material realizat in colaborare cu Cristian Sandulescu, medic psihoterapeut la Policlinica Medsan, din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS