24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalHaos la impartirea materialelor de constructii

Haos la impartirea materialelor de constructii

Sinistratii doljeni sunt din nou in pragul disperarii. De aceasta data nu din cauza apelor Dunarii, ci pentru ca zecile de tiruri cu materiale de constructie care au inceput sa vina in comunele afectate de inundatii au fost distribuite numai sinistratilor care isi construiesc singuri casele.


Nici nu a inceput bine distribuirea materialelor destinate reconstructiei caselor distruse de revarsarea Dunarii, ca a si inceput cearta. Informatiile de la Bucuresti ajung cu intârziere la urechile sinistratilor, care nu inteleg de ce unii primesc mai multe materiale, altii mai putine sau deloc. Pentru moment, cu aceasta problema se confrunta doar primarii din Bechet si Cârna, care au primit materiale si au inceput sa le repartizeze pe baza listelor avizate de guvern. Constantin Oclei, primarul orasului Bechet, a declarat ca oamenii s-au revoltat pentru ca numai 11 familii pot sa inceapa reconstructia caselor, in timp ce alte zeci de familii sunt nevoite sa astepte casele ANL. „Oamenii sunt nemultumiti pentru ca am inceput sa impartim materialele doar pentru 11 case care sunt construite in regim propriu. Ceilalti au vazut ca nu primesc nimic si au inceput sa se agite pentru ca nu intelegeau cine le face lor casa. Pe deasupra, vecinii care nu aveau casele avariate au mai gasit si ei câte o crapatura si au venit sa ceara materiale, insa nu s-au incadrat nici pe listele de reconstructie, nici pe cele de consolidare deoarece au avut apa doar in curti si gradini“, a spus Constantin Oclei.


Fiecare sinistrat cu nemultumirea lui


La Cârna, distribuirea materialelor a provocat nemultumirea sinistratilor, care au luat cu asalt primaria, cerând socoteala primarului pentru felul in care s-a facut repartizarea. „Am inceput sa impartim materialele de constructie pentru ca nu mai aveam unde sa le tinem. Ieri, oamenii s-au strâns in fata primariei si au inceput sa se certe intre ei pentru ca unii primeau materiale pentru case cu doua camere, altii pentru case cu o camera, iar altii nu primeau deloc. In plus, am inceput sa impartim si cele 500 de kilograme de var pentru consolidare, iar oamenii s-au suparat ca nu primesc si materiale ca toti ceilalti“, a precizat primarul Constantin Radu.


O parte dintre sinistrati au fost nemultumiti ca in rapoarte nu a fost trecut numarul corect de membri ai familiei. „Au fost cazuri in care copiii stau in Craiova, iar parintii in localitatile sinistrate. La impartirea materialelor, acestia au pretins ca ar trebui sa primeasca o cantitate mai mare de materiale deoarece stau si copiii lor in acele case. Nemultumiri vor fi mereu. Tata nu s-a trecut pe lista tocmai ca sa nu se iste discutii, sa se spuna ca i-a facut statul casa. Acum stau in spatele curtii intr-un paier si o sa strâng bani ca, in timp, sa le ridic o noua casa“, a mentionat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Cererile intemeiate beneficiaza de reevaluare


Raspunsurile de care au nevoie sinistratii se gasesc in rapoartele si anchetele sociale trimise de autoritati la Bucuresti si care au fost aprobate nominal de mai-marii tarii. In urma analizarii tuturor dosarelor, fiecare familie a fost incadrata intr-o anumita categorie, in functie de capacitatea de munca a membrilor si de gradul de afectare al casei. „Listele cu persoanele care isi vor construi singure locuintele au fost aprobate de guvern si au fost date primarilor in aceasta saptamâna. Pentru aceste locuinte au venit si materiale de constructii care vor fi distribuite celor ce isi vor ridica prin forte proprii casele. Pentru locuintele care vor fi construite prin ANL nu au venit materiale, acestea urmând sa fie aduse de catre constructorul care va câstiga licitatia“, a spus Olimpia Baloi, directoarea Directiei de Integrare europeana din CJ Dolj.


Sinistratii nemultumiti de evaluarea initiala facuta de comisiile prefecturii pot cere o noua evaluare a locuintei. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca in cazul cererilor intemeiate va merge la fata locului. „Daca vor fi solicitari pentru reevaluarea starii in care se afla locuintele, vom merge la fata locului pentru a vedea cât sunt de justificate. Nu eu am fost factorul de decizie, ci guvernul, care a analizat si a parafat tabelele. Oricum, in cazul reevaluarii, nici o decizie nu se va lua din birou, ci vom merge din poarta in poarta si din casa in casa“, a declarat prefectul Giugea.


Locuintele sinistratilor vor avea baie


Confuzia domneste si printre autoritati, care, desi au inceput sa distribuie materialele, nu au un proiect oficial aprobat al casei care sa fie dat sinistratilor o data cu materialele. „Purtam inca discutii privind marirea suprafetei utile a caselor si modificarea proiectului initial prezentat de secretarul de stat Ioan Andreica. Am fost marti la ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu, si i-am dus niste propuneri de proiect regândite, cu baie si camere mai mari. Ministrul Berceanu a spus ca va discuta in sedinta de guvern de a doua zi proiectul caselor. Cu toate ca stabilisem sa distribuim toate materialele o data impreuna cu proiectul caselor, primarii s-au plâns de lipsa spatiului de depozitare si a pazei necesare. Am hotarât ca materialele sa se distribuie imediat ce ajung in comune“, a declarat prefectul Giugea.


Conform declaratiei ministrului Radu Berceanu, guvernul a fost receptiv la propunerea de modificare a proiectului. „Am fost la guvern si am vorbit cu colegii ca ar fi bine sa facem si baie, pentru ca, daca le facem doar canalizare fara baie in casa, am intra in analele inteligentei. S-a pus problema costurilor suplimentare pentru aceasta baie si vom strânge si noi (Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului – n.r.) bani, dar cei care au posibilitati ar trebui sa vina si ei in sprijinul guvernului. Am zis ca ar fi bine sa facem un sat model in ceea ce priveste infrastructura si retelele edilitare, pentru ca atunci când vor veni bani europeni pentru canalizare, alimentare cu apa si deseuri sa le putem spune primarilor sa se duca la Rast, pentru a vedea ce s-a facut acolo“, a spus ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS