12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopii crescuti de Dumnezeu

Copii crescuti de Dumnezeu

O casa gata sa cada. O camera cu doua paturi. Bucataria – o masa, un aragaz si o butelie. Curtea – plina de buruieni si tot felul de gunoaie. Acesta este caminul in care locuiesc sase copii din localitatea Amarastii de Jos.


Cei sase traiesc impreuna cu mama lor din ajutorul social si alocatii. Gelu C., tatal copiilor, este cioban si trece pe acasa doar de câteva ori pe an, Mihaela, de 11 ani, Ionut, de zece ani, Iuliana, de opt ani, Maria, de patru ani, Madalina, de trei ani, si Cristina, de numai sapte luni, traiesc in conditii insalubre, iar Angelica Tudor, de 28 de ani, mama lor, nu face nimic pentru a le asigura macar strictul necesar. Din contra, ea pleaca frecvent de acasa, iar responsabilitatea cresterii celor mici cade pe umerii celui mai mare dintre copii. Putinii bani pe care ii primeste de pe urma copiilor Angelica ii risipeste pe tigari fine, cafea, vopsea de par, haine si câteodata pe bautura.


„Se zbârleste carnea pe mine când vad ce e acolo“


Incercarile autoritatilor, rudelor si vecinilor de a-i ajuta pe cei mici s-au izbit mereu de nepasarea femeii.


„Am ajutat-o foarte mult când puteam, dar ea umbla toata ziua si nu face nimic. Acum sunt bolnava si nu pot nici macar sa mai ajung pâna acolo, dar sa mai si fac curat. Se zbârleste carnea pe mine când vad ce e acolo. E un dezastru. Tot ce pot sa mai fac e sa am grija de Mihaela si sa-i prind pe cei mici si sa le mai fac câte o baie când vin pe aici“, a explicat soacra Angelicai. Si sora femeii povesteste cum incearca sa le faca viata mai usoara copiilor, dar nu are cu cine vorbi. „Ii dau mereu din putinul pe care il avem si noi, câte un sac de faina, haine si altele, dar o pacaleste prietena aia a ei care ii manânca banii. Ultima oara i-am zis sa ia ciment ca sa repare casa, a spus ca o sa cumpere, dar peste doua zile cheltuise banii. Nu am ce sa-i mai fac“, a spus Mariana Tudor, sora Angelicai.


„Copiii se cresc unii pe altii“


Potrivit satenilor, copiii „ori sunt crescuti de Dumnezeu, ori se cresc unii pe altii“. In ambele situatii, mama lor nu are nici un rol. „Situatia in care sunt cei sase copii este cunoscuta, insa incercarile noastre de ajutor nu au avut nici un efect. Primaria face eforturi, insa nu avem fonduri pentru sinistrati, dar pentru o femeie care are ceva bani si nu face nimic pentru copii! I-au dat oamenii haine pentru copii, iar ea le-a pus pe foc ca sa nu le spele. Nu are nici un fel de responsabilitati. Se vopseste, se imbraca in haine de piele si umbla toata ziua. Copiii se cresc unii pe altii“, a povestit Ionel Dinu, primarul din Amarastii de Jos. „Fata cea mare mai pleaca pe la soacra Angelicai, dar nu o lasa sa stea pentru ca pierde alocatia si nu are cine sa aiba grija de ceilalti copii. Cum ia banii, ii cheltuieste cu o prietena de-a ei pe cafele si tigari“, a mentionat Jana Negus, asistent medical comunitar.


In ciuda conditiilor in care sunt nevoiti sa creasca, in mod surprinzator cei sase copii nu s-au imbolnavit pâna acum. „Din punct de vedere medical, copiii nu au probleme. Cred ca Dumnezeu ii creste si are grija de ei. Aici este vorba mai mult de o problema sociala care trebuie rezolvata cât mai curând“, a declarat dr. Oprea Paunescu, medic de familie in cadrul dispensarului din Amarastii de Jos.


Copiii vor fi monitorizati


La intrebarile inspectorului Complexului de Servicii pentru Prevenirea, Recuperarea Copilului si Cuplului Mama – Copil, Angelica nu a gasit raspunsuri. Câteva lacrimi de vina si neputinta pareau sa spuna totul. „Promit sa fac curatenie pâna veniti. O sa cer ajutor, o sa dau cu var si o sa am grija de copii“, au fost cele câteva cuvinte murmurate de Angelica la auzul vestii ca si-ar putea pierde cei sase copii. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj a stabilit ca toti cei sase copii sunt neglijati de mama si trebuie monitorizati, iar peste o luna o sa repete vizita. „Impreuna cu autoritatile locale si cu medicul de familie vom face un plan de supraveghere a copiilor, dar si de consiliere sociala. Scopul principal este mentinerea copiilor in familie, insa daca se mentine aceasta situatie si mama nu poate fi responsabilizata se va lua o masura de protectie a lor, ceea ce insemna ca pot fi dati in plasament de urgenta“, a declarat Cornel Baloiu, seful Serviciului Relatii Publice din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS